Ploaia de cuvinte - Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare va exprimati acordul asupr

Ploaia de cuvinte - Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare va exprimati acordul asupr

luni, 13 august 2012

Catedrala Milenium si Biserica Ordinul Calugaritelor de Notre Dame

Voi continua prezentarea lacaselor de cult ale Timisoarei si voi povesti despre cea mai draga biserica mie din oras: Catedrala romano-catolica Millenium.
Ea este amplasata in Piata Romanilor, fosta Piata Coronini, Piata Mussolini sau Piata Roosevelt. Tinand drumul drept de pe Podul Decebal, inainte de a ajunge in Piata Traian, in dreapta se afla Piata Romanilor,  dominata de Catedrala Milenium. Constructia sa este datata recent, 1896-1901, pentru a aniversa un mileniu de la formarea statului maghiar în 996, fiind cea mai mare biserică catolică din oraşul Timişoara. Este al doilea lăcaş de cult romano-catolic al Parohiei din cartierul Fabric, prima fiind  vechea biserică, construită în jurul anului 1726, în apropierea Fabricii de bere. Este cea mai mare biserică catolică din oraşul Timişoara. Piatra de temelie a fost pusa la data de 4 octombrie 1896 de catre episcopul de Cenad, Alexander Dessewffy. Intregul edificiu este construit din zidarie bruta, netencuita fiind acoperită in exterior cu cărămidă crudă. Pereţii bisericii au o grosime de  1m - 3,64 m. Nava, sanctuarul şi cupola sunt realizate din ciment din Portland. Deasupra porţii sunt amplasate  trei statui in mărime naturală: apostolii Petru şi Pavel, iar la mijloc Mântuitorul Cristos cu crucea. Pardoseala bisericii este alcauita din plăci mozaicate colorate, montate in beton. În turnul din dreapta se află capela Sf. Anton de Padova. Cand biserica noua a fost inaugurata, cea veche a fost predată comunităţii parohiei greco-catolice, comunitate care atunci nu avea o biserică demnă acestui cult in oras. 
Catedrala Millenium este construita in stil neo-roman dupa planurile arhitectului Ludwig Ritter von Ybl, de catre timisoreanul Josef Kremer. Lucrarile de constructie au durat cinci ani.
Edificiul este impresionant prin dimensiunea sa : lungimea exteriora - 71,12m., iar lăţimea fetei catedralei - 27,5m. Turnurile au o inaltime de 43.53m si o latime de 7,5m. Înălţimea turnului de la sol până la vârful crucii este de 65,7 m, in vreme ce lățimea plăcii orologiului este de 1,76m. In interior avem 1170,15m² si un număr de 48 de bănci. Crucile amplasate pe turnuri au o inaltime de  4m., in vreme ce diametrul sferelor de pe cruci este de 1m. Cupola centrala are o inaltime de  45 de metri. Clopotul mare a fost realizat in  turnatoria lui Anton Novotny si are o greutate de 2420 de kilograme. Biserica detine niste vitralii de o deosebita frumusete, acestea fiind platite din donatii publice. La slujbele bisericii pot participa deodata cca. 3000 de credincioşi. Tabloul din altarul principal este creatia pictorului Georg Vastagh. Corul Bisericii Millennium din Timisoara este dominat de o orgă impunătoare construită în anul 1901 de maestrul timisorean Carl Leopold Wegenstein. Orga a fost daruita de catre  episcopul diecezan Alexander Dessewffy (1834-1907), care a dorit să dea sa-si exprime afectiunea faţă de credincioşii parohiei. Orga dispune de trei manuale (în pedalier 30 de taste dintre care 27 efective), iar dulapul (bufetul) este sculptat bogat şi ornamentat cu aur , fiind realizat in stil neo-romanic din lemn tare de stejar de culoare naturală. In 1902 a fost ridicata si o casa parohiala langa biserica, astfel incat parohul s-a putut muta aici din vechea lui casa de pe "insula parohilor".
 
Biserica Ordinul Calugaritelor de Notre Dame "Nasterea sfintei Fecioare Maria" a fost ridicata între 1881-1894. Cladirea reprezentativa a complexului este Şcoala de Fete. Episcopul catolic Alexander Bonaz  a finantat aproape integral realizarea acestui edificiu, folosindu-si intreaga averea personală pentru acte de caritate.
Complexul include o biserică cu două turnuri, realizata in stil neoromanic. Slujbele se tineau în limba bulgară, pentru comunitatea bulgarilor din Banat. Cladirea cea mai frumoasa este corpul vechi, retras de la stradă, amplasat in fata unei curţi de onoare, unde astazi se afla Liceul Dositei Obradovici, liceu cu predare in limba sârbă. In 1864 s-a infiintat la Timisoara ordinul Sorores Pauperes de Nostra Domina.
Calugaritele se ocupau de procesul de educatie al elevilor, iar diversitatea limbilor studiate au facut ca scoala de la Notre Dame din Iosefin sa devina o scoala renumita in Banat. Constructia complexului Notre Dame a durat din 1880 pana in 1894. Biserica Catolică Parohială din Cartierului Iosefin a fost ridicata in stil baroc cu elemente rococo. Biserica are o silueta zvelta, atipica constructiilor baroce, fapt care se datoreaza turnului suprainaltat. În curtea bisericii se află cel mai vechi monument de artă din oraş: statuia Sf. Nepomuk. În perioada interbelică, în cadrul Ordinului Notre-Dame, la Timişoara, funcţionau: o grădiniţă, o şcoală primară, gimnaziul şi liceul de fete.

Cand comunistii au inchis institutia, aici erau inregistrate: 716 eleve de naţionalităţile maghiară, română, germană, bulgară, slovacă, evreiască şi italiană. Tot atunci au fost confiscate toate proprietăţile, printre care clădirile: Colegiul Bănăţean, Liceul Sârbesc şi Casa Studenţilor.

2 comentarii:

  1. Frumos ca mai exista oameni pasionati si cunoscatori de istorie locala si nu numai! Locuiesc de aproximativ 16 ani in Timisoara, dar abia in ultimele 2 luni am ''reusit'' sa vizitez Catedrala Millleniun (cel mai vechi monument din Timisoara aflandu-se acum in fata acesteia), iar azi am intrat pentru prima data in Biserica Catolica Sf. Maria. M-am oprit de cateva ori si-n fata Bisericii Notre Dame, dar mai mereu era un lacat pe usa. Ma intreb daca se mai tin slujbe in aceasta biserica..

    RăspundețiȘtergere
  2. Ce se intelege prin "insula parohilor"? Unde a fost sau este aceasta localizata?

    RăspundețiȘtergere

Fiti exigenti! Sugestiile sunt binevenite. Criticile, asumate.