Ploaia de cuvinte - Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare va exprimati acordul asupr

Ploaia de cuvinte - Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare va exprimati acordul asupr

vineri, 27 aprilie 2012

Trevor Morris - sunetul care te-nfioara

Nu stiu cati dintre voi sunt cinefili impatimiti. Imi plac la nebunie filmele care, dupa ce le vad, imi ocupa mintea zile intregi si as vrea ca firul lor epic sa nu se termine niciodata. De cele mai multe ori, daca filmul mi-a placut atat de mult, ma straduiesc din rasputeri sa gasesc si cartea pe care o citesc cu sufletul la gura. De cele mai multe ori, romanul bate filmul. De putine dati mi s-a intamplat ca filmul sa bata cartea.
Dar ceea ce m-a atras la aceste trei filme: "The Pillars of the Earth", "The Games of Trones"si "The Borgias" au fost liniile melodice compuse de Trevor Morris. Daca nu le stiti, va ofer acum ocazia sa le ascultati.
Romanul "The Pillars of the Earth"apartine genului istoric si a fost scris si publicat in anul 1989 de catre Ken Follett. Actiunea se plaseaza in secolul 12 , intr-o societate macinata de razboi, de lupte religioase si pentru acapararea puterii, care schimba destine si distruge familii. Construirea catedralei gotice din Kingsbridge, un oras imaginar situat in Anglia medievala, naste mai multe povesti de dragoste ale caror personaje sunt: Tom, mesterul constructor, Aliena, fiica de nobil, sadicul lord Wilhelm, Filip, staretul din Kingsbridge, Jack, sculptorul in piatra si Ellen, femeia padurilor. Desi filonul cartii este indubitabil istoric, veti descoperi frumoase povesti de dragoste, veti intra in increngatura regulilor si canoanelor bisericesti, veti descoperi intrigi politice, orgolii, ambitii. Desi impresionant ca si dimensiuni, este o lectura atat de captivanta, incat veti termina cartea inainte sa va dati seama. 
The Pillars of Earth este o poveste despre bine si rau, tradare si intrigi, violenta si frumusete. Aceasta poveste senzuala si pasionata are ca fundal razboiul, conflictul religios si luptele pentru putere care distrug vieti si familii. In acele timpuri se ridica magnifica catedrala din Kingsbridge (o catedrala fictiva). Pe acest fundal, apar dramele umane si povestile de dragoste: Tom (Rufus Sewell), mesterul constructor al catedralei Kingsbridge, Aliena (Hayley Atwell) o femeie de rang nobil; sadicul Lord William (David Oakes); Philip (Matthew Macfayden), staretul catedralei Kingsbridge; Jack (Eddie Redmayne), sculptorul in piatra si Ellen (Natalia Worner), femeia din padure care a aruncat un blestem. ”
"The Games of Trones"

Filmul a beneficiat de participarea unor actori deosebiti: Ian McShane, Rufus Sewell and Matthew Macfadyen. Din punctul meu de vedere, trebuie vazut.
"The Pillars of the Earth"
Daca v-a placut cartea, atunci va recomand sa cititi si ” A Dangerous Fortune”  ("O avere periculoasa"), un alt roman scris de acelasi autor, la 4 ani dupa cartea mai sus mentionata. Autorul schimba directia actiunii si vorbeste despre puterea banilor si ce se intampla daca esti dispus sa faci orice pentru a-i avea. Actiunea se intinde pe parcursul a 30 de ani, in Anglia sfarsitului de secol 19, mai exact in anul 1866. Locul in care incepe actiunea  este scoala internat Windfield, unde un elev de 13 ani s-a innecat. Nu voi dezvalui mai mult
din intriga romanului , in speranta ca il veti citi.
"The Games of Trones" este o carte fascinanta al carei final il astept cu sufletul la gura. Trebuie sa recunosc faptul ca , din punctul meu de vedere, romanul da clasa filmului si nici nu ar avea cum altfel,  de vreme ce autorul George R.R.Martin a dezvoltat un fir epic foarte complicat care urmareste simultan povestile mai multor regate, al caror destin se intretaie. Ele sunt macinate de intrigi, parjolite de iubiri, cotropite de razboaie, populate de personaje fantastice sau de personaje innobilate cu puteri supraomenesti. Toate acestea se intampla in epoca medievala, unde realul se impleteste cu fantasticul intr-un mod desavarsit.
Fiecare capitol se concentrează asupra unui personaj, prin intermediul căruia autorul relatează actiunea. capitolele poarta numele personajului prin prisma caruia este relatată actiunea si se repozitioneaza in intriga celorlalte personaje. Cele opt personaje si prologul prin ochii carora se tese urzeala sunt:
1. Prolog: Will, un om al Rondului de Noapte.
2. Lordul Eddard Stark, Paznic al Nordului si Lord de Winterfell, Mana Regelui.
3. Lady Catelyn Stark, din Casa Tully, sotia lui Eddard Stark, mama Sansei, A Aryei si a lui Bran, .
4. Sansa Stark, fiica mare a lui Eddard si Catelyn Stark.
5. Arya Stark, fiica  mica a lui Eddard si Catelyn Stark.
6. Bran Stark, fiul mijlociu al lui Eddard si Catelyn Stark.
7. Jon Snow, bastardul lui Eddard Stark.
8. Tyrion Lannister, piticul, fratele reginei Cersei si fiul lordului Tywin Lannister.

9. Printesa Daenerys Targaryen, printesa Pietrei Dragonului si mostenitoarea tronului Targaryen dupa moartea fratele ei, Viserys Targaryen.
Cred ca numai la un singur film am stat cu sufletul la gura incat sa uit sa mai respir: "Lord of the Rings". Ei bine, ca si in cazul romanului amintit,  nu va asteptati sa cititi un singur volum. Daca v-ati decis sa cititi romanul, plecati de-acasa cu geamantanul! Cu rotile, pentru ca aveti ce cara! Si de citit: sunt mii de pagini, iar autorul mai are de scris inca 2 volume. Sunt cititori fideli carora le este teama ca autorul sa nu moara inainte sa termine romanul. Geniul nu tine seama de varsta, dar si reciproca este perfect valabila. Sa-i dea Dumnezeu viata lunga si inspiratie pe masura.
Daca aveti rabdare sa asteptati ca episoadele sa fie difuzate, actorii care joaca in acest serial merita toata atentia: Lena Headey, Peter Dinklage and Maisie Williams. Si de-ar fi doar ei, dar, Doamne, lista este atat de lunga!
Faimoasa "familie Borgia" este sinonima cu lacomia, nepotismul si coruptia, trasaturi atat de caracteristice Italiei renascentiste. Rodrigo Borgia, cunoscut in istorie ca Papa Alexander VI, este personajul in jurul caruia se construieste actiunea si cel in jurul caruia se formeaza dinastia Borgia. Doi dintre copiii sai isi doresc faima si putere:fiica sa,  Lucrezia Borgia, al carei sot este ucis de catre unul dintre fratii sai, si Cesare, personajul care l-a inspirat pe Niccolo Machiavelli' atunci cand a scris " The Prince".
Actiunea se construieste in jurul luptelor pentru putere, pentru pamant, pentru titluri, dar se insinueaza si in culisele apartamentelor unde se consuma drame, pasiuni, uneltiri si crime. Daca ar fi sa sintetizez in cateva cuvinte filmul, as spune ca se urmareste nasterea unei dinastii, a familiei Borgia, ale carei radacini se trag din indepartata Spanie, dar care nu se va da in laturi de la nimic pentru a ocupa cea mai inalta pozitie in Italia renascentista. Cartea este scrisa de Christopher Hibbert si, din pacate, nu a fost tradusa in limba romana.
"Familia Borgia"este un film istoric, realizat cu multa gratie si cu respect atat pentru istorie, cat si pentru personaje. Actorii Jeremy Irons, François Arnaud and Holliday Grainger sunt cei care dau viata acestor personaje pline de charm si personalitate.

"The Borgias"
Acestea sunt filmele pe care eu vi le recomand sa le vedeti in acest weekend prelungit. M-as bucura sa imi spuneti si daca v-au placut. Melodiile lor sunt deosebite, motiv pentru care va doresc sa le ascultati in tihna si sa va bucurati.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Fiti exigenti! Sugestiile sunt binevenite. Criticile, asumate.