Ploaia de cuvinte - Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare va exprimati acordul asupr

Ploaia de cuvinte - Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare va exprimati acordul asupr

luni, 6 mai 2019

Redescoperirea Romaniei - Un weekend prelungit pe Valea Prahovei

Imediat dupa sarbatorile pascale, profitand de weekendul prelungit, am plecat la Sinaia. Eu sunt  nascuta in Slobozia si maritata in Banat de mai bine de 30 de ani, iar drumurile noastre catre Banat au trecut ani de-a randul prin Valea Prahovei, dar niciodata nu ne oprisem la Sinaia sa vizitam statiunea. Cred ca de mai bine de 10 ani tot ii repetam sotului meu ca vreau sa vad Castelele Peles si Pelisor, dar faptul ca ne mutasem imediat dupa Revolutie in Timisoara ne deschisese drumul catre tarile din vest si tot amanam momentul excursiilor prin tara. De data asta am facut rezervare din timp la Hotel Rina Sinaia, am platit avansul de 1400 de lei, fara posibilitate de rambursare, pentru o camera dubla timp de 4 nopti ca sa fim siguri ca vom ajunge. De 1 Mai, dis-de-dimineata, am pornit spre Valea Prahovei. Vremea nu era tocmai prietenoasa si tot drumul am mers cu ploaia in spate. Prima dezamagire a fost aceea ca, plecand pe autostrada din Timisoara, la Margina a trebuit sa intram pe drumurile nationale pentru 65 de km ca sa revenim din nou pe autostrada la Deva pana la Sibiu. Acum vreo 4 - 5 ani am petrecut un weekend la Sighisoara si am mers exact pe acelasi traseu, de unde e lesne de inteles ca lucrarile la autostrada au ramas in acelasi stadiu de lucru. De data aceasta nu ne mai grabeam si am decis sa ne oprim pe drum ori de cate ori consideram ca avem ceva de vazut.



Prima escala am facut-o la Fagaras, la Cetatea Medievala ridicata in anul 1310 in scop strategic pentru a apara S-E Transilvaniei de invaziile tatare si otomane. Prin 1526, Stefan Mailat a devenit Voievod al Transilvaniei, primind in posesie domeniile din jurul Fagarasului. El a demarat lucrarile de transformare a vechii cetati intr-o fortareata, dubland grosimea zidurilor de aparare si ridicand noi incaperi. 20 de ani mai tarziu, otomanii condusi de Mustafa Pasa au atacat fortareata si l-au luat prizonier pe Milat Voievod inchizandu-l in Cetatea celor Sapte Turnuri din Constantinopole.

Langa cetate a fost ridicata Catedrala Sfantul Ioan Botezatorul de dimensiunea unui bloc cu 10 etaje, a carei cupola este poleita cu aur. Nu stiu sa va spun foarte multe despre acest lacas de cult pentru ca, recunosc, am o oarecare reticenta fata de constructiile grandioase intr-o tara care are nevoie ca de aer de scoli si spitale.




Drumul a fost spectaculos prin peisajele care se asterneau de-o parte si de alta a masinii.







Spre ora 5 dupa amiaza am ajuns la Sinaia. In prima zi nu am vizitat nimic, doar ne-am plimbat prin statiune suficient timp cat sa ne dam seama ca, in cei 20 de ani de cand nu mai trecusem pe aici, statiunea devenise una cosmopolita, demna de suratele ei din occident. Aveam sa ne dam seama ca bijuteria  ei ramane Castelul Peles care cel mai frumos din tara si care poate sta la fel de mandru alaturi de suratele lui mai simandicoase din Europa fara sa se jeneze deloc. Am descoperit o arhitectura deosebita, oameni amabili, multi turisti straini. Am gasit si vile superbe abandonate de proprietari. iar altele impecabil intretinute si transfirmate in pensiuni, restaurante si hoteluri. Probabil costurile de restaurare sunt f mari, motiv pentru care nu se inghesuie lumea sa le cumpere. Orasul este foarte curat, dar serviciul lor de salubritate este uneori depasit de fluxul mare de turisti si, spre seara, cosurile cu gunoi devin neincapatoare. Hotelul Rina Sinaia unde am stat noi este foarte curat, servicii impecabile, personal amabil. Mancarea in statiune este diversificata, preturile sunt acceptabile. Orientativ am sa va spun si niste preturi. In prima zi am cheltuit 190 de lei pe intrarile la obiectivele turistice: Peles (60 de lei tur complet/adult, Pelisor (20 de lei/adult), Casino (15 lei/adult), dar merita fiecare absolut fiecare banut! Intrarea la Cetatea Fagaras - 15 lei/adult, iar la Biertan - 10 lei/adult. Parcul Ghica este superb, Garile Regale (cladirea veche care deserveste si in prezent ca gara a orasului si cladirea noua din dreapta ei careia nu i-am inteles utilitatea de vreme ce e inchisa publicului) - asa si asa! Prezenta turistilor romani si straini ma face sa cred ca intram incet si sigur in circuitul turistic european, daca nu mondial (pentru ca am vazut si asiatici, dar si americani). Acelasi lucru va spuneam acum ceva timp despre Bran, am regasit Busteni-ul care m-a incantat. Sunt multe parcari cu plata, pazite zi si noapte, deci nu aveti de ce sa va temeti pentru siguranta autoturismelor dvs. Am vazut multe parcari si pentru autocare, asta ca sa intelegeti cati turisti straini vin. Multi! Pentru acest sejur complet am cheltuit in jur de 3000 de lei, doua persoane, in conditiile in care am intrat la toate obiectivele turistice la care am dorit, am facut  doua plinuri la masina, am mancat zilnic pranzul in restaurant (micul dejun fiind inclus in pretul de cazare si ciugulind te miri ce seara prin pizzarii sau patiserii) si ne-am cazat in buricul statiunii la un hotel de patru stele. Despre cele vizitate si alte impresii, de maine, pe blog! 



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Fiti exigenti! Sugestiile sunt binevenite. Criticile, asumate.