Ploaia de cuvinte - Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare va exprimati acordul asupr

Ploaia de cuvinte - Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare va exprimati acordul asupr

vineri, 5 mai 2017

Castelele Papale de la Xativa


Cand are grija divinitatea sa iti dea tovarasi de drum dupa chipul si asemanarea ta, poti spune ca esti un om fericit. Cand partenerii de vacanta iti indeplinesc si visele, cred ca poti numi starea asta si extaz. Nici unul dintre ei nu isi propusese sa vada castelele papale de la Xativa, dar eu venisem decisa sa ma desprind de grup si sa plec o jumatate de zi din Valencia. In prima seara din minivacanta ne-am strans intr-una dintre camerele de hotel si am pus tara la cale: plecam toti, ne intoarcem repede sa prindem apusul in orasul lui Calatrava. Zis si facut. A doua zi de dimineata ne-am trezit cu noaptea-n cap si dai bice spre gara. Xativa se afla la aproximativ 40 de km de Valencia, iar calatoria dureaza alte 40 de minute. Biletul a costat 3. 4 euro. Trenul circula la fiecare 30 de minute, deci nu este o problema daca il scapati exact atunci cand ajungeti pe peron. Citisem pe net inainte sa plecam in Spanie ca aceasta localitate este un sat, dar am avut placuta surpriza sa constatam ca este un oras in toata puterea cuvantului: case frumoase, magazine cu duiumul, produse de firma, catedrala, stadion mare si acoperit, banci, cofetarii, restaurante, terase, tot tacamul.




Sus pe creasta a doua dealuri se intindeau cele doua castele: Castelul Menor in stanga, Castelul Major in dreapta. Castelul a fost construit de catre cartaginezi si iberici, iar ulterior, romanii au extins fortareata  deoarece  se intindea de-a lungul Viei Augusta care lega Cartagina de Roma, traversand Hispania. In anul 1092, castelul a intrat in posesia dinastiei maure a Almoravizilor care l-au detinut pana in 1145 cand populatia s-a revoltat si i-a izgonit de pe aceste locuri. Rivalii Almoravizilor au preluat castelul si l-au administrat pana in 1244 cand a fost cucerit definitiv de catre crestini, la ordinul lui James d Aragon.  Aici s-a nascut Alegandru Borgia al VI-lea, iar Xativa de astazi traieste din turism pentru ca nu sunt putini cei care doresc sa viziteze locurile in care si-au avut resedinta cei doi Papi. 


Aceasta regiune a dat doi papi.  Alfonso Borja – cunoscut sub numele de Papa Callixtus al III-lea, s-a nascut in La Torreta, a ajuns profesor de drept la Universitatea Lleida si diplomat al regilor Aragon, a fost numit cardinal si apoi ales Papa pentru o perioada de 3 ani. Rodrigo Lanzol Borgia – cunoscut sub numele de Papa Alexandru al VI-lea, s-a nascut in Xativa, a sprijinit artistii renascentisti  si s-a implicat in politica intre anii 1400-1500. Numele lui Alexandru al VI-lea este asociat actelor de coruptie, nepotism, desfrau, crime, adulter, incest, viol, mita si furt. Alexandru al VI-lea a fost avid de putere si risipitor, motiv pentru care si-a facut dusmani familii puternice precum Medici si Sforza. El a avut o relatie de durata cu Vanozza de Cattanei cu care a avut 4 copii: Giovanni, Cesare, Lucrezia si Gioffre, dar si alti copii cu diferite amante, dintre care o fiica impreuna cu amanta lui favorita, Giulia Farnesse.


Orasul Xativa este impanzit cu indicatoare care iti arata drumul spre castele indiferent in ce loc te aflii. Pentru cei care nu doresc sa mearga pe jos, pot lua trenuletul turistic din centru (biletul costa 2 euro si circula din ora-n ora) care va duce pana sus la poarta Castelului Major. O data ce ati ajuns sus, aveti de ales una dintre cele 6 rute turistice(parcurile, bisericile, castelele, targul si alte combinatii de acest gen)  sau pe toate, depinde cat timp vreti sa alocati. Noi am ajuns pe la 10.30 si am plecat la ora 17.30. Astazi, Castelul Major a fost restaurat si deschis turismului, in vreme ce Castelul Menor inca isi asteapta restaurarea. 


Drumul pana la castele este inconjurat cu multi pomi si foarte multa verdeata.  Ca de obicei, am ales un traseu destul de greu in care am avut de urcat scari cu nemiluita vreme de 30 de minute  cand puteam merge pe drumul asfaltat care era mult mai lejer. Pe masura ce urci , cele doua cladiri istorice incep sa isi contureze formele si sa isi dezvaluie frumusetea. Primul care  apare de sub copaci este Torre del Sol (turnul soarelui) care face parte din zidul de aparare.


Cand turistul ajunge la portile imense din lemn stranse in chingi de fier castelului are panorama celor doua castele: Castell Major in dreapta si Castel Menor in stanga, legate unul de altul prin Placa des Armas.  Biletul de intrare costa 2.5 euro de persoana. 


Castell Menor este cel mai vechi si dateaza din perioada iberica si romana. De zidurile acestuia sunt evocate legende despre Printesa iberica Himilce, nevasta lui Hanibal, si razboiul pe care acesta l-a dezlantuit impotriva Romei. Una dintre legende spune ca Himilce era insarcinata cu fiul generalului cartaginez in anul 218 i.Hr cand a locuit aici. In aceasta cetate si-a facut pregatirile de razboi  Hanibal , luptandu-se cu trupele  generalilor romani Scipio si Sertoriu. Pe Poarta de fier au intrat atat Hanibal, cat si inamicul sau, Publius Cornelius Scipio cativa ani mai tarziu.  

De pe meterezele sale se poate admira Valea Bixquert. Intrarea in Castelul Menor se face pe Poarta lui Hanibal, dar  in incinta lui mai sunt alte doua porti masive care delimitau zonele de aparare, o cisterna de apa sapata in piatra, latrinele romane si 4 tunuri de aparare. Turistii se inghesuie sa se pozeze langa fereastra reginei Himilce, sotia lui Hanibal, considerat punctul de atractie al castelului.


Coborand de pe varful dealului de la Sierra de Vernissa, in dreapta Plazei de Armna se afla  Castell Major. Construita in perioada medievala, aceasta este cea mai extinsa si bine conservata parte a castelului.  Dupa cucerirea crestina condusa de catre Jaume I, aceasta a devenit principala cetate defensiva de-a lungul drumului dintre Castilia si capitala Regatului Valencia. Elimbina elemente romane, maure si crestine. 



Castell Major cuprinde spatii si incaperi care au dat viata fortaretei: porti de intrare, turnuri de veghe, rezervoare de apa pentru garda, capela, celule. 









Interioarele iti dezvaluie un mod de trai luxuriant pentru acea perioada: usi sculptate, vitralii, , interioare cochete cu mobilierul pretios, obiecte din ceramica si portelan, recuzita de lupta (armuri, instrumente de lupta), iar afara dam peste fantani, cuptoare de paine, tunuri din bronz si alte nebunii. 






Gradinile din interiorul zidurilor de aparare sunt traversate de alei pavate cu piatra din perioada romana si segmentate de ronduri cu flori si palmieri. Apa era vitala pentru viata de la castel, iar aprovizionarea se face cu apa de ploaie care era colectata si depozitata in cisterne perfect conservata pana astazi. 


Descoperim  capelele pentru rugaciune (cea gotica a reginei Maria de Castilia, sotia regelui Alfons al V-lea, si cea noua, inchinata Sf. Gheorghe) si inchisorile in care au fost incarcerati infanti si nobili spanioli. Cetatea a fost folositaca inchisoare de stat de catre regii Aragonului astfel incat mai multi nobili au fost intemnitati aici. Cel mai renumit a fost Jaume d’Urgell care a condus o rebeliune in incercarea de a pune mana pe tron. Legenda spune ca , dupa o indelungata detentie in aceasta celula sumbra, a orbit in plina zi si la putin timp a decedat.



In partea de sus a castelului s-a construit recent o gradina dedicata lui Ibn Hazm, un savant andaluz din perioada Al-Andalus, care a scris celebra sa lucrare “Inelul Porumbelului” in timp ce traia in exil in Xativa. Gradina consta intr-un bazin de apa inconjurat cu plante si flori locale. Cele doua castele sunt unite prin “placa des armas” unde este amplasat un mic restaurant, “El Mirador del Castel” de unde se poate vedea (prin binoclu) intreaga zona pana la Mediterana cu 50 de centi. 

Cand am fost noi, accesul la binoclu nu era permis, dar am baut bere fabricata local. Prietenii au spus ca a fost tare si buna rau. Prietenii stiu de ce. Mergeti pe mana lor.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Fiti exigenti! Sugestiile sunt binevenite. Criticile, asumate.