Ploaia de cuvinte - Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare va exprimati acordul asupr

Ploaia de cuvinte - Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare va exprimati acordul asupr

luni, 19 octombrie 2015

Jim Morrison - “Nimeni nu si-a facut planul de a exista”

In 8 decembrie se implinesc 72 de ani de la nasterea lui Jim Morrison, celebrul solist vocal al trupei The Doors, compozitor si textier, gasit mort in 3 iulie 1971 in apartamentul lui din Paris.
Considerat un lider spiritual al generatiei sale, el si-a luat numele de “Lizard King” sau “Regele Soparla” si a avut o viata spumoasa datorita comportamentului extravagant din timpul concertelor, consumului excesiv de alcool si droguri, cat si problemelor sale nenumarate cu politia. A fost un pasionat de literatura si filosofie, dorindu-si cu ardoare sa fie poet. Desi a absolvit cinematografia la UCLA din Los Angeles, toata tineretea lui a fost marcata de versurile lui Rimbaud si Blake, iar amprenta lor s-a regasit in toate scrierile sale ulterioare. Rebel din fire, acesta s-a indepartat de familie datorita faptului ca tatal impusese o disciplina militara in familie si, dupa absolvire, a inceput sa consume droguri, sa doarma pe strazi si sa scrie versuri. 
In 1965, si-a format propria trupa rock The Doors alaturi de claparul Ray Manzarek, tobosarul John Densmore si chitaristul Robby Krieger. Denumirea grupului se trage din celebrul vers  al lui William Blake: “if the doors of perception were cleansed eveything would appear to man as it is, infinite”. The Doors a fost formata din membrii carismatici care au stiut sa ajunga la sufletele tinerilor care umpleau la refuz salile de concert si care le copiau in viata de zi cu zi idealurile. Ei isi regaseau propriile frustrari si sperante in textele cantecelor sale. Invatau sa visese, caci Jim Morrison era cel care le spunea obsesiv: “Nu spuneti niciodata ca visele sunt inutile, inutil e sufletul care nu stie sa viseze”, “uneori invingatorul e doar un visator care nu a renuntat niciodata sa viseze”. “Da piept cu cele mai mari frici ale tale. Dupa aceea, ele nu vor mai avea forta si vei fi liber”. Primul lor single, „Break on through“ a inregistrat un succes modest, urmat de cel de-al doilea single „Light my fire“ care avea sa ii propulseze in topul celor mai renumite trupe rock and roll din lume. 
Membrii formatiei au cantat prin cluburi, iar muzica lor a fascinat milioane de tineri din intreaga lume. Un numar mare dintre textele melodiilor au fost semnate de catre Jim Morrison, multe dintre ele devenind hituri: “Crystal Ship”,
 Light my fire”, “Break on trough” 
sau “The end”. 
In 1967 a aparut albumul “Strange Days”,
urmat anul urmator de “Waiting for the sun”,
in 1969 – “The soft parade” 
si in 1970 - “Morrison Hotel”. In 1968, “Hello, I love you” a ajuns din nou in top.
In anul urmator, Morrison a aparut pe scena din Coconut Grove intr-o stare avansata de ebrietate si a avut un comportament indecent pe scena, fapt care s-a soldat cu arestarea lui sub acuzatia de exhibitionism, folosirea unui limbaj indecent  si stare de ebrietate avansata, fiind condamnat la 8 luni de inchisoare si eliberat ulterior pe cautiune. Trupa a pierdut toate concertele programate.
Fiind intr-un pericol real de a fi inchis, acesta s-a mutat la Paris impreuna cu iubita lui, Pamela Courson. Cei doi s-au casatorit si au trait impreuna pana la moartea artistului in anul 1971 la varsta de 27 de ani, dupa ce starea lui de sanatate s-a agravat simtitor datorita dependentei de alcool si obezitatii. Isi iubea partenera, desi deseori o insela, si se simtea confortabil in compania ei, caci : “prieten e acela care iti da libertatea totala sa fii tu insuti”. Sa fi gresit Pamela lasandu-l sa traiasca la limita dintre viata reala si cea imaginara?
Constient de problemele pe care le are, Jim spunea: “ cateodata ma simt ca la un joc de noroc. Te duci seara sa bei zdravan si nu stii cum o sa ajungi in ziua urmatoare. Poate sa fie bine sau se poate intampla un dezastru. E ca si cand ai arunca zarurile“. 
A fost inmormantat in cimitirul Pere Lachaise din paris, iar mormantul lui s-a transformat in loc de pelerinaj pentru mii de turisti. In acelasi an, un alt album intitulat “LA Woman” avea sa inregistreze un real succes si sa devina cel mai popular album al lor. “Daca pentru a trai trebuie sa te tarasti, ridica-te si mori.” caci ”uneori ne ajunge o clipa ca sa uitam o viata, alteori nu ne ajunge o viata ca sa uitam o clipa”. Iar clipa poarta numele lui: Jim Morrison.

Daca va intrebati ce mi-a venit sa scriu despre acest subiect, va spun eu: o prietena a vizitat saptamana trecuta Parisul si, fara sa vreau, mi-am amintit de peregrinarile mele prin capitala Frantei. Da, inclusiv prin cimitire. :)



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Fiti exigenti! Sugestiile sunt binevenite. Criticile, asumate.