Ploaia de cuvinte - Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare va exprimati acordul asupr

Ploaia de cuvinte - Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare va exprimati acordul asupr

joi, 25 septembrie 2014

San Gimignano si Pisa, doua dintre perlele toscane (Italia partea a 3-a)

Ne-am trezit de dimineata si al meu m-a intrebat: "ai ceva in plan? Zici ca-n Pisa terminam in 2 ore tot ce avem de vizitat!” Imediat am sarit ca arsa! San Gimignano, dar e cam departe! Si-am plecat! Am luat-o noi pe un drum care parea pustiu. Al meu imi zice:”nu stiu unde m-ai adus ca nu vad nici urma de pneu, dar mai o masina intreaga!” 
Cand ajungem la poalele dealului, o data ne intersectam cu o coloana imensa de masini care TOATE urcau spre acelasi loc! Dai si cauta parcare! Stand in coloana, aparea afisat pe screen-uri 40 de locuri libere in P1, pana ajungeam acolo, era full! 22 de locuri in P3, pateam la fel! La un moment dat ne rasare in fata masinii o politista si ne zice in italiana sa intram in urmatoarea ca sunt vreo 3-4 locuri goale. Intram pana la urma in P2. Bucurosi, dam roata o data, gasim 3 locuri tocmai bune de-o jumatate de masina, a noastra 4x4! Mai ne rotim inca o data, vedem pe unul care freaca o masina. Al meu: “eu masina nu mi-o las aici in conditiile astea” Dam sa iesim, nu se ridica bariera. Ma duc la politista si-i zic in engleza: “nu intra masina in niciunul dintre locuri libere, unde platesc, ca vrem sa iesim!” Cand m-a auzit vorbind in engleza, parca au turbat toti dracii din iad! Iese al meu intr-o dunga pe geamul deshis al portierei si-i zice in italiana acelasi lucru! Toata zambet si amabilitati, a ridicat bariera si i-a facut semn sa plece mai jos, la poale, ca e alta parcare fara plata! :)




















San Gimignano este o bijuterie de orasel medieval cocotat pe un deal in provincia Toscana, numit mai in gluma mai in serios un veritabil “Manhattan medieval”. Orasul a prosperat deoarece a fost ridicat de-a lungul Via Francigena, un renumit drum comercial si de pelerinaj care facea legatura intre Roma antica si nordul tarii. I se spune “orasul cu turnuri frumoase” deoarece nobilii cetatii isi etalau rangul si averea ridicand cate un turn. Pe masura ce prosperau, il daramau pe cel vechi si ridicau altul si mai inalt. Rivalitatile nu se manifestau prin somptuozitatea palatelor si straielor, ci prin inaltimea turnurilor care le purtau blazoanele. Norocul localnicilor a fost faptul ca la un moment dat cetatea a fost cucerita de florentini, iar bietele turnuri au ramas pana astazi nedaramate! Unele dintre ele! In interiorul cetatii, cladirile sunt exemplar conservate, pastrandu-si caracteristicile romane si gotice de odinioara. Palazzo Comunale, Biserica Collegiate, Biserica Sant Agnostino dateaza din sec 14 si 15. Aici se produce renumitul vin alb Vernaccia di San Gimignano din strugurii cultivati pe dealurile de gresie din zona imediata. Cand sa plecam, al meu nu si nu, moare de foame! Ochise el o carciuma cu un meniu tocmai pe gustul lui, iar eu, topaind din wall in wall, dracia s-a inchis pentru pauza de masa! Sa te tii, muicaaaa! Ca el moare de foame, ca e drumul lung pana la Pisa… Peste drum de parcul din fata intrarii in cetate, ii vad pe unii care intrau si nu mai ieseau dintr-o carciuma mica si cam lipsita de interes. Il iau de mana si intram. Nu parea tocmai una buna. Vreo 3 tinerei alergau pe langa mese indesand farfuriile pe mesele turistilor. Ne asezam la masa si comandam o suppa di Farro si o friptura cu ciuperci porcine, ambele  specifice Toscanei! Am mancat cea mai buna mancare din viata mea! Din piata din Padova aveam sa imi cumpar toate ingredientele, atat pentru una, cat si pentru cealalta! Grozavi baietii aia! Cum e vorba aia? Sa nu judeci cartea dupa coperta! De-aici am plecat mai departe, locul unde aveam sa si innoptam. 
Pisa se afla tot in regiunea Toscana, la confluenta raului Arno cu marea Mediterana si si-a castigat renumele atunci cand orasul a fost declarat una dintre cele 4 republici marine ale Italiei, alaturi de Genova, Amalfi si Venetia, deoarece detinea o importanta flota maritima. Oras universitar din sec 12, a detinut un important rol in evenimentele culturale studentesti. Astazi el este cunoscut pentru turnul inclinat (Torre Pendente), inalt de 55m, care dateaza tot din sec 12. Se zice ca restauratorii italieni ar fi gasit solutia sa salveze turnul si sa il readuca in plan vertical. Dar cum marketing-ul bate istoria, s-a ajuns la concluzia ca tocmai faptul ca este inclinat ii determina pe turisti sa vina sa il vada, motiv pentru care l-au consolidat in pozitia actuala, asumandu-si riscul ca in 3-400 de ani sa se prabuseasca si sa dispara! Turnul face parte dintr-un ansamblu arhitecturalal catedralei orasenesti, Santa Maria Maggiore, ridicata cu un secol mai devreme, Baptiserul Sf Ioan si cimitirul Campo Santo, toate amplasate in Campo dei Miracoli. 

















Alte obiective turistice importante sunt: Piazza dei Cavallieri, piata inconjurata de cladiri medievale, Santa Maria della Spina- superba bisericuta de pe malul raului, la Lungarno Gambacorti. In doua ore n-am avut ce face! Dar lucrurile nu au fost chiar simple. Ca si in celelalte orase, aveam rezervarea facuta in centrul istoric, cat mai aproape de obiectivele turistice pe care ne doream sa le vizitam. Strazile erau extrem de inguste si intortocheate, multe dintre ele cu sens unic! Ne-am invartit de-am ametit, n-a fost chip sa gasim parcarea! In cele din urma a venit cineva de la hotel si ne-a aratat traseul. Nu l-am fi gasit in veci! A doua zi in zori am pornit iarasi la drum.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Fiti exigenti! Sugestiile sunt binevenite. Criticile, asumate.