Ploaia de cuvinte - Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare va exprimati acordul asupr

Ploaia de cuvinte - Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare va exprimati acordul asupr

miercuri, 28 august 2013

Salvati Rosia Montana!

Petiție către Deputați pentru respingerea proiectului de modificare a Legii Minelor 85/2003


Către Parlamentul României, Camera Deputaților
Prin prezenta, în numele Asociaţiei Alburnus Maior şi al Campaniei Salvaţi Roşia Montană, dorim să vă supunem atenţiei faptul că Parlamentul României urmează să voteze în plenul Camerei Deputaților propunerea legislativă Plx 549/ 2009 de modificare a Legii Minelor 85/2003. Modificările propuse ar încălca numeroase drepturi ale cetățenilor, inclusiv pe cel la proprietate.
Propunerea legislativă vine în contextul grabei cu care Guvernul României se pregătește să aprobe proiectul minier Roșia Montană prin emiterea acordului de mediu. Propunerea legislativă vizează, astfel, derogări de la acte normative, menite a accelera procesul de avizare a proiectului Roșia Montană, acum blocat datorită sentințelor judecătorești pronunțate și datorită procedurilor în vigoare.
Principalele modificări prin care se propune schimbarea Legii Minelor se referă la:
- Substituirea autorităţilor statului român cu companii private care dețin licenţe de exploatare în procedurile de expropriere a terenurilor necesare desfășurării lucrărilor miniere. Orice investitor privat care obţine o licenţă de exploatare are dreptul să exproprieze proprietăţile vizate, devenind proprietar din momentul efectuării unei plăți către persoana expropriată.
- Distrugerea patrimoniului cultural, deoarece proiectele miniere ar avea un statut special ce nu necesită avizul Ministerului Culturii sau certificate de descărcare de sarcină arheologică pentru demolarea monumentelor istorice.
- Dezvoltarea de proiecte industriale de mari dimensiuni, care s-ar realiza în lipsa unor planuri de urbanism și a unor certificate de urbanism valabile.
Vă atragem atenția că adoptarea propunerii legislative are următoarele repercusiuni pe termen mediu și lung:
- Creează un foarte periculos precedent de enclavizare la nivel de reglementare a domeniului minier. Practic, companiile miniere își vor putea derula activitățile fără ca acestea să fie avizate de instituțiile abilitate (mediu, urbanism, cultură, sănătate etc).
- Limitează transparența decizională și permite polarizarea decizională în mâna unei singure instituții. Orice zăcământ ar putea fi exploatat doar prin obținerea unei licențe miniere din partea unei singure autorități, adică Agenția Națională de Resurse Minerale. Tot acest demers poate fi copiat ulterior și de alte industrii ce ar dori ca activitatea lor să fie scutită de respectarea procedurilor legale de avizare.
- Imprimă nesiguranța propriei proprietăți, drept câștigat în urma Revoluției. Orice companie minieră poate dispune evacuarea cetățenilor și deposedarea acestora de bunuri legal dobândite. Exproprierea ar fi astfel în interesul unui agent privat, nu pentru un interes public. În plus, permite însușirea proprietăților cetățenilor la o valoare apreciată de companiile miniere, nu de piața liberă.
- Conduce la subminarea economiei naționale prin favorizarea marilor companii miniere străine în detrimentul producătorilor și agenților economici autohtoni. De această prevedere se vor bucura doar companii cu capital străin, marii operatori minieri fiind companii americane sau canadiene.
- Favorizează interesul companiilor străine din domeniul minier, în detrimentul propriilor cetățeni. Dezvoltarea durabilă prin turism sau agricultură a zonelor miniere nu mai devine astfel o opțiune, aceste zone fiind condamnate la un model de dezvoltare monoindustrial, nociv pentru oameni și mediu.
- Riscă stabilitatea economică și socială a țării. Dreptul la proprietate este unul de o extremă importanță pentru români. Orice tentativă de expropriere a casei și terenurilor legal deținute de cetățeni pentru profitul companiilor miniere private va avea repercusiuni greu de prevăzut. Vă reamintim că 150.000 de cetățeni au semnat deja împotriva acestei propuneri legislative.
Nu în ultimul rând, vă rugăm să faceţi toate demersurile necesare pe lângă colegii dvs. deputaţi şi senatori, să expuneţi argumentele legale, de mediu, culturale, sociale şi economice pentru care acest proiect legislativ nu poate fi votat. Ataşat acestei scrisori, găsiţi

Raportul de analiză a propunerii legislative PLx 549/2009 întocmit de Asociaţia Alburnus Maior.

Toate aceste argumente sunt disponibile la adresa http://www.rosiamontana.org/grid-argumente. Vă stăm la dispoziție pentru orice informații suplimentare.
În încheiere, facem apel la susţinerea dumneavoastră şi vă rugăm să respingeţi iniţiativa legislativă PLx 549/2009 de modificare şi completare a Legii Minelor nr. 85/2003.

Petitia se poate semna aici:

http://www.rosiamontana.net/petitie-legea-minelor/?fb_action_ids=209439759215453&fb_action_types=og.recommends&fb_source=other_multiline&action_object_map=%7B%22209439759215453%22%3A484493808297916%7D&action_type_map=%7B%22209439759215453%22%3A%22og.recommends%22%7D&action_ref_map

Iata cateva materiale care va vor ajuta  sa va edificati cat mai bine asupra celor care decid:

http://www.youtube.com/watch?v=p43fV0UcYIw&list=PL4Nai16RLrbs1eIFF0EJp2ajoqG2TCTku

http://voxpublica.realitatea.net/politica-societate/exclusiv-stenogramele-intalnirii-cu-membrii-comisiei-demolatorilor-la-rosia-montana-doamna-raluca-turcan-domnilor-barbu-igas-co-cum-stam-cu-buna-credinta-video-ce-nu-a-vazut-comisia-97014.html
 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Fiti exigenti! Sugestiile sunt binevenite. Criticile, asumate.