Ploaia de cuvinte - Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare va exprimati acordul asupr

Ploaia de cuvinte - Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare va exprimati acordul asupr

duminică, 5 august 2012

Jocul cu cuvintele - Palindromul

Pentru ca politica , bat-o vina, ne ocupa tot timpul in ultima vreme, am simtit nevoia sa ma intorc la cuvant. Exista o lume a jocurilor de cuvinte, in care  anagrama, palindromul, calamburul sau lipograma, pangrama, holorima si ambigrama sunt din ce in ce mai putin familiare tinerilor. Astazi am sa vorbesc despre palindrom, oare cati stiu ca palindromul este un cuvant sau o fraza care poate fi citita atat de la stanga la dreapta, cat si de la dreapta la stanga, sensul ramanand acelasi. Istoria consemneaza palindromul inca din vremea grecilor si romanilor. Din Grecia antica ne-a rămas “Nispon anomimata mi monan opsin” , palindrom care era scris pe toate fantanile publice insemnand „Sa te speli de pacate, nu numai pe fata”. Iar de la romanii : “In girum imus nocte et consumimur igni” care  descria zborul moliilor in lumina si se traduce „Intram noaptea in cerc si suntem consumati/arsi de foc”. Motto-ul avocatilor “si nummi immunis” dateaza din secolul 19 , folosit in versiunea sa englezeasca, “some what mockingly”, care se traduce “oarecum batjocoritor/ putin in deradere”, desi jargonul "un pic la misto" este cel mai apropiat de sensul adevarat. Palindromul , ca si cuvant, avand aceasta semnificatie, i se datoreaza scriitorului englez Ben Jonson, in anii 1600, si provine din cele doua cuvinte grecesti palin (πάλιν; "înapoi") si dromos (δρóμος; "drum, direcţie").
Primul care a devenit renumit pentru  poeziile sale care puteau fi citite în ambele sensuri, „versus recurrentes”, a fost poetul roman Sidonius Apollinaris care a trait in secolul 5. Primul palindrom cunoscut in limba engleza se zice ca i-ar apartine lui John Taylor, în 1614:
"Lewd did I live & evil I did dwel".

In anul 1948, Leigh Mercer i- a dedicat un palindrom lui George Washington Goethals, cel care a proiectat canalul Panama: "A man, a plan, a canal, Panama !" , in traducere „Un om, un plan, un canal, Panama !” Cel mai lung palindrom din lume provinde din limba finlandeza si apartine lui Teemu Paavolainen, in 1992,  in care a folosit 49 935 caractere. Un palindrom drag mie se presupune ca apartine lui Nichita Stănescu :
“Dus aici beţiv opal 
 Lapovite bici asud.

 Dur, o vietate cal
 La cetate ivor ud”.

Daca mai cunoasteti si alte palindromuri celebre, va rog sa completati acest material.

2 comentarii:

  1. vezi ca nu m-ai pus in nota de subsol. o iei pe drumul lui ponta? :P

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da, "un pic la misto" a fost varianta sugerata de fiica mea. Va rog sa considerati aceasta nota de subsol, ca sa nu se considere ca plagiez "ca Ponta".

      Ștergere

Fiti exigenti! Sugestiile sunt binevenite. Criticile, asumate.