In cea de-a treia zi, ne-am incarcat bagajele in masina si bucurosi am plecat la drum. Nici nu am iesit din Mestre cand, in intersectie, asteptand cuminti sa se faca verde, a intrat unul cu un mastodont de autobuz si i-a dat una in aripa din spate Mazdocului de-am incremenit! Credeti c-a oprit? Si-a scuturat revoltat bratele, a apasat acceleratia si dus a fost! Norocul nostru, doar ne-a pupat cu o dara usoara de vopsea care s-a luat imediat. Cativa km mai departe, un albatros, beat dupa furtuna, a planat direct in parbriz!Al meu e convins ca l-a atacat! :) Ca un facut, am mers ca in caruta. Precauti! Si am ajuns cu bine! Era marti, dar pana la urma, doar in tonuri de gri deschis si cu emotii! De nedescris. Ferrara este un orasel cu strazi inguste, cladiri din caramida rosie, cu palate austere, ridicate in sec 14-15, cu fortificatii care ai senzatia ca se prabusesc peste tine, cu porti boltite si turnulete medievale. Orasul se afla la 50 de km de Bologna.
Aici am vizitat centrul vechi, Palazzo dei Diamanti – al carui nume deriva din forma placilor exterioare care imbraca zidurile si Castello Estense – o adevarata fortareata ridicata de familia Este in 1385. Nu departe de castel se afla Palatul Municipal, fosta resedinta ducala a familiei care gazduieste astazi primaria. In fata palatului se afla Domul din Ferrara, ridicat in sec 12. Dupa aceea am tinut drumul drept spre Bologna unde ne-am pus iar pe vizitat. “The Fat Lady”, dupa cum italienii ii spun cu o
nesfarsita afectiune, este capitala regiunii Emilia Romagna. Via Emilia este
unul dintre cele mai vechi si mai lungi drumuri italiene care dateaza din
perioada romana. El se conecteaza la o alta ruta importanta: Rimini su Piacenza
care trece prin Bologna, Modena, Parma si Reggio Emilia, impartind orasele in
Levante si Ponente. Italienii sunt un popor inventiv, astfel incat au dat
acestui oras mai multe porecle menite sa puncteze punctele sale tari “La Grassa”
(grasana) se refera strict la arta culinara, “La Dotta” (desteapta) reflecta
partea sa spirituala, iar “La Rossa” (roscata) reprezinta atat culoarea
cladirilor sale, cat si orientarea politica de stanga a locuitorilor. “La grassa”, adica grasana, s-a intalnit cu alta grasana si recunosc faptul ca aici m-am simtit ca acasa. Necomplexata! Arta culinara bologneza a facut inconjurul lumii si a devenit renumita pentru Prosciutto Crudo di Parma, Tortellini, Tagliatelle
al Ragu cu sos Bolognese, Lasagna, Mortadella, Parmiggiano-Reggiano, otetul
balsamic, vinul spumant Romagna Albana DOCG, carnatii bolognezi si cate alte minunatii. In Bologna a fost
inventata atat ciocolata, cat si masina de inghetata. Aici se mananca mult si bine (sa-mi fie cu iertare, acum la final, pot sa va spun ca asa se mananca in toata Italia! Amandoi ne-am intors cu 3 kg in plus!). pentru cei care calatoresc cu masina trebuie stiut ca aveti din start o mare problema. Strazile sunt foarte inguste, locurile de parcare in centru complet insuficiente. Noi am avut noroc, aveam parcarea rezervata, dar ne-am invartit putin pana am gasit hotelul. Lucrarile din centru ne-au dat peste cap GPS-ul! Se zice ca universitatea de aici este una dintre cele mai vechi din Europa si si-a castigat pe buna dreptate porecla de “erudita” (La Dotta). Universitatea din Bologna atrage peste 800.000 de
studenti anual si se mandreste cu absolventi precum Copernic si Dante. Tot aici, Mozart a castigat o bursa la
Academia Filarmonica si Bologna in 1770, la varsta de 14 ani. Si pentru ca tot
am amintit de politica, aici este organizat in fiecare an “La festa dell’Unita”,
eveniment socio-cultural si muzical, organizat de catre studentii Partidului
Democrat.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Fiti exigenti! Sugestiile sunt binevenite. Criticile, asumate.