Ploaia de cuvinte - Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare va exprimati acordul asupr

Ploaia de cuvinte - Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare va exprimati acordul asupr

joi, 10 septembrie 2015

Mondsee

In ultima zi de concediu, soarele isi propusese sa ne scoata ochii. Cand s-a crapat de ziua si si-a intins razele, pur si simplu ni le-a bagat in ochi. Ce-i drept, vremea se cam razbunase pe noi, iar zilele senine isi recastigasera drepturile cand noi ne pregateam sa ne strangem bagajele si sa plecam la drum. Dezbatusem prelung programul acestei vizite pentru ca a doua zi de dimineata aveam de parcurs vreo 350 de km pana la Viena, cu nenumarate alte statii pe drum. Al meu dorea sa se odihneasca inainte de plecare, prin urmare, aveam o dimineata la dispozitie sa aleg o ultima destinatie: Mondsee sau Lacul Lunii. 

Mondsee este cel mai cald dintre toate lacurile regiunii, fiind renumit datorita scolii de navigatie pentru toti vorbitorii de limbi germanice. Aici se practica: schi nautic, canotaj, windsurfing, scuba diving, canoe, inot, tras la vasle. El este deopotriva frecventat de catre iubitorii de sporturi nautice, dar si de alpinistii care prefera traseele montane pe formatiunile muntoase din jur. Totodata este locul ideal pentru biciclisti, pescari sau jucatori de tenis si  golf. 

Asezat pe malul lacului cu acelasi nume, orasul este o bijuterie scaldata de ape care se intind pe o suprafata de vreo 14 kmp. Aveam sa aflu mai tarziu ca in anul 2008 Mondsee a fost scos la vanzare si este unul dintre ultimele lacuri private din Austria, marea lor majoritate fiind preluate de catre administratiile regionale. 

Lacul se afla la poalele Peretelui Dragonului (Drachenwand) la vreo 24 km de Salzburg. Pe malul lacului se afla parcul Groff-ului Rudolph si-am sotiei sale Micheline Almeida, descendenti ai familiei imperiale.

In acea dimineata corturile erau montate, mesele lungi si baltile aranjate si lumea petrecea. 

Nu exista sfarsit de saptamana fara un chef in corturi cu mancare traditionala si sfanta bere de productie regionala. Sa fie clar, nu cea care se gaseste in toate supermarket-urile. 

Pe marginea lacului, lumea facea deja plaja, altii baie sau plimbari cu vaporasele de croaziera, barci cu iole, barcute cu motor si cate alte nebunii de acest fel. O plimbare cu vaporasul – 6 euro/persoana. Nu e mult, in altele costa si mai mult.

Noi avusesem in program destule experiente pe apa, astfel incat ne-am orientat catre oras. O alee cu arbori seculari lega lacul de intrarea in oras. In zona centrala casele erau parca decupate din cartile cu povesti: frumos ornamentate, pictate si colorate, cu flori si obloane la ferestre.

Terasele erau full inca de la primele ore ale diminetii, iar coloane intregi de turisti se indreptau catre corturile amenajate in parcul de langa lac. Aici s-a nascut Wolfgang Amadeus Mozart, dar casa memoriala se afla la periferia orasului, prin urmare nu am ajuns pana acolo. 

La kilometrul zero se afla o biserica renumita, Basilica Sf Mihai, in interiorul careia s-a filmat celebra scena a casatoriei sotilor Von Trapp din filmul “Sunetul muzicii”. Impunatoare pe exterior, adorabila pe interior. 

 






Piesele de mobilier sunt de culoare neagra cu decoratiuni aurii confectionate de catre pictorul si sculptorul Meinrad Guggenbichler, mangaiate de lumina care se strecoara prin vitraliile de-o frumusete neasemuita. Biserica a fost ridicata in anul 748 de catre ducele bavarez Odilo de Bavaria. 


In anul 788, regiunea a fost alaturata Regatului Franc, iar Mondsee a devenit abatie imperiala. Abatia si-a castigat independenta in 1142. In 1748 a fost renovata, fiindu-i atasate anexele, iar in 1791 a fost dizolvata din ordinum imparatului Leopold al II-lea. Prin 1810, feldmaresalul bavarez Prince Karl Philipp von Wrede a folosit-o ca si castel nobiliar, dezvoltand localitatea, construind drumuri, infiintand fabrici de branzeturi si ajutand comunitatea sa prospere. In 1905, urmasa lui, printesa Ignazia von Werde a vandut proprietatea contilor de Almeida care au revandut-o 80 de ani mai tarziu companiei Asames & Hufnagl. Astazi, in vechea manastire functioneaza un hotel, un restaurant si un centru cultural care pune la dispozitie sali pentru evenimentele comunitatii: spectacole, concerte, expozitii, seminarii, spectacole de teatru sau festivalul “Mondsee Music Days”.  In orasul erau si cateva muzee: Heritage Museum, Smokehouse si Muzeul trenurilor, dar si brand-uri de succes: branza Mondsee preparata dupa o veche reteta benedictina si celebrele vinuri cu acelasi nume care sunt castigatoarele multor premii internationale. 

Cei carora le plac plimbarile lungi, orasul Mondsee este ideal ca amplasare si ca frumusete. 

Cand am epuizat tot ce se putea vedea, am stiut ca nu mai aveam scapare! Stiam ca sunt infranta de timp, de vreme, de locuri. cale inainte nu mai era, ci doar de-ntors. Ne-am urcat in masina si dai bataie spre Hallstatt. Prima data cand nu-mi doream sa mai ajungem, sa mearga Opelul ca melcul, doi inainte si sapte inapoi. Degeaba, insa, inevitabilul s-a produs. Aveam bagaje de facut, locuri de luat ramas bun, maine urma sa ne reintoarcem pe Romantic Road. Renuntasem la Transalpina, la popasul de pe varful Hochtor, la Basilica Mariazell. Opelul nostru puturos gafaia din toate suruburile cand trebuia sa urce pantele. Dar a naibii masina ce viteza prindea cand trebuia sa stea! Ne intorceam la castele si palate. Dar mai aveti putina rabdare. Vrand-nevrand, ma apropii de sfarsit. V-am dat o idee de vacanta. Cel putin asa sper. Daca sunteti cuminti, va dau si planul muncit la greu!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Fiti exigenti! Sugestiile sunt binevenite. Criticile, asumate.