Ploaia de cuvinte - Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare va exprimati acordul asupr

Ploaia de cuvinte - Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare va exprimati acordul asupr

joi, 22 august 2013

Sarutul spinului de trandafir



Ce este femeia? O intrebare la care doar o alta femeie poate sa raspunda. Ea stie ce este. Dar ce este ea pentru barbat? O poveste, o intrebare, o intamplare, o promisiune, o negare, o bucurie, o nefericire, o durere sau un vis. Unii s-au chinuit sa o descopere in cuvinte, altii in tuse de culoare. Eu prefer femeia nota muzicala pe un portativ imaginar. Femeia iubita si hulita, femeia "apropiata si totusi departata", femeia ca o tacere, ca o explozie de frenezie. Toti au iubit-o: in forme concrete sau doar plasmuite, femeia reala, femeia inchipuita. Sa le luam pe rand:

Contesa Giulietta Guicciardi a fost sursa de inspiratie pentru “Moonlight Sonata”a lui Beethoven, una dintre cele mai sensibile si frumoase piese din istoria muzicii.
Therese Malfatii von Rohrenbach zu Dezza a fost aceea care a refuzat cererea in casatorie a lui Beethoven , maritandu-se cu un nobil austriac, femeia care i-a inspirat piesa “Fur Elise”. Initial s-a numit “Fur Therese”.

In 1964, Claudette Orbison a inspirat superba melodie “Pretty woman walkin down the street”. In vreme ce sotul ei, Roy Orbison, se afla in repetitii impreuna cu colegul lui, Bill Dees, Claudette a intrat in camera anuntandu-si sotul ca pleaca la cumparaturi. Ideea cantecului a venit spontan din schimbul de replici intre cei doi. Intrebata daca are nevoie de bani, Dees a raspuns in locul sotiei prietenului sau: ”Pretty woman never needs any money”. Cantecul avea sa fie sursa de inspiratie pentru filmul “Pretty woman” cu Julia Roberts si Richard Gere.

In 1958, Sedaka a scris pentru Carol King, iubita lui de atunci, cantecul ”Oh, Carol”. Celebra compozitoare si cantareata americana avea sa ii dea replica muzicala in forma usor irônica mai tarziu in “Oh, Neil”:

“Oh, Neil
I’ve loved you for so long
I never dreamed you’d put me in a song”
Axl Rose, unul dintre membrii formatiei Guns N’Roses, a compus in 1988 unul dintre hit-urile anilor ’80 “Sweet child o’mine” in timpul relatiei cu Erin Everly.

Iar Mike Jagger de la Rolling Stones  a rescris versurile de la “Wild Horses” , piesa pe care a compus-o impreuna cu Keith Richards in 1971, intr-un moment cand era foarte afectat de despartirea iminenta de Marianne Faithfull.

Robert John Mutt Lange a compus o superba melodie “From this moment” pe care i-a dedicat-o sotiei sale, Shania Twain, de care avea sa se desparta 15 ani mai tarziu.

Sotia, Diane de Burg, a fost motiv de inspiratie si pentru Chris de Burg atunci cand a compus cantecul “Lady in red”. Chris a rememorat momentul intalnirii lor  intr-un act creator de o sensibilitate uimitoare.

Tot sotia Maureen McGuire i-a fost sursa de inspiratie si cantaretului Michael Bolton, iar cand cei doi au divortat dupa 15 ani de casatorie, cea care i-a devenit muza a fost actrita Nicolette Sheridan. Din iubirile sale s-au nascut cantecele: “When a man loves a woman”, “How am I suppose to live without you”, “Can I touch you there”si altele.

Eric Clapton a compus “Wonderful Tonight” in anul 1976 in vreme ce isi astepta viitoarea sotie, pe Pattie Boyd, sa se faca frumoasa pentru petrecerea sotilor McCartney de la Buddy Holly.
Pattie fusese casatorita inainte cu George Harisson care si el i-a compus piesele “For your blue”si “Something”. Inca de cand aceasta era casatorita cu George, Eric i-a compus piesa “Layla”. In ciuda faptului ca Pattie a divortat de George si s-a casatorit cu Eric, cei doi au ramas prieteni. Insa si mariajul lor avea sa se incheie tot printr-un divort pronuntat in anul 1988.Cu toate astea, sotia lui a fost sursa de creatie a altor piese minunate printre care ”Why does love have to be so sad”si “Forever man”.

Si, daca tot am vorbit de unul dintre membrii trupei Beatles mai devreme, sa ne oprim si asupra nu mai putin celebrului John Lennon care a schimbat putin rolul femeilor din viata sa. Astfel, piesa “Julia”este dedicata mamei lui, care a decedat in urma unui accident de masina cand John avea 17 ani.
Cea de-a doua sa piesa, “Woman” ,  este o superba “oda” pe care Lenon i-a dedicat-o mult controversatei sale iubite si sotii, Yoko Ono.
Dar nu doar mama si iubita au fost surse de inspiratie pentru artisti. Nu, va inselati, nu o sa fac referiri la bunici si strabunici, dar trebuie sa mentionez ca o fetita de un an a fost muza care l-a inspirat pe tatal ei, Paul de Senneville, celebrul producator si compozitor francez, sa compuna piesa “Ballade pour Adeline” interpretata magistral de catre Richard Clayderman in 1976.

Daca ne propiem de casa, am sa incep cu melodia generic, lansata de catre trupa Taxi in 2009 intr-o cafenea din Herastrau. E vorba despre “Cele doua cuvinte”. Le este greu sa le spuna, mai usor e sa le cante. Sa vedem ce se intampla pe la noi!

Daca mergem pe urmele Zarazei si ale lui Cristian Vasile, ar trebui sa vorbim despre iubirile romantice, incarcate de patima, de furii si angoase, de viata si de moarte. Cat este legenda, cat este adevar, greu de spus.

Se pare ca o evreica din Lugoj, Sara Fried, l-ar fi inspirat pe compozitorul Iosif Ivanovici sa compuna cel mai cunoscut vals romanesc care a facut inconjurul lumii: “Valurile Dunarii”. Cu toate astea, compozitorul i-a dedicat piesa Emmei Gebauer, sotia lui Constantin Gebauer, editor si negustor de partituri muzicale.

“Miruna”lui Mircea Vintila care se plimba diafana si ireala prin Bucurestiul de odinioara. Era studenta la arhitectura, blonda si suava ca o uvertura: “Draga Mirun, iti spun printre soapte
Imi place camasa ta de noapte”


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Fiti exigenti! Sugestiile sunt binevenite. Criticile, asumate.