Anul trecut Marea Britanie sarbatoarea 60 de ani de domnie ai Reginei Elisabeta a II-a si organizau festivitatile Jubileului de diamant.
Anul acesta: in Romania, moartea lui Cioaba a tinut trei sferturi de tara in fata televizoarelor. Cine este Cioaba? Un tigan! Si intr-un caz, si in celalalt, televiziunile au stat lipite de camere, in mijlocul evenimentelor. S-au inregistrat audiente record. S-au vazut pe sticla toate personajele demne ale fiecarei natiuni. Adunati si voi cotele de audienta nationale sa vedeti cati romani s-au uitat la televizor!
Acum un an, la deschiderea festivitatilor regale, au fost trase 41 de salve de tun care au rasunat simultan in Londra, Edinburgh, Cardiff si Belfast. Pe Thamisa s-au aliniat mii se ambarcatiuni in frunte cu vaporul regal. Tot in Londra s-a dat startul festivitatii o data cu intonarea imnului Regatului Unit de catre mezzosoprana Katherine Jenkins.
Iar programul jubileului a fost unul pe masura respectului acordat Reginei:
- derby-ul organizat pe hipodromul Epson;
- aprinderea a 2012 de felinare de la Tonga din Pacific pana la Londra;
- Spectacolul ambarcatiunilor navale pe Thamisa;
- 9500 de petreceri stradale;
- concertul organizat in fata Palatului Buckingham unde au cantat: Elton John, Paul McCartney, Tom Jones, JLS, Robbie Williams, Annie Lennox, Alfie Boe, Jessie J, Kylie Minogue, Shirley Bassey, Cliff Richard, Gary Barlow si Ed Sheeran;
- interpretarea piesei jubiliare "Sing"de catre 230 de persoane si muzicieni din toate statele Coomonwealth-ului, alaturi de Printul Harry;
- "big lunch"-ul de duminica pregatit milioanelor de englezi si turisti veniti din toate colturile lumii, servit in pub-uri, pe pajistea din Hyde Park si pe strazi, unde s-a servit: "coronation chicken", fish&chips, vita Wellington, budinci, briose si alte bunatati traditionale;
- slujba de la Catedrala Saint Paul;
- plimbarea in caleasca a cuplului regal pe bulevardele londoneze;
- dineul invitatilor cu sange albastru;
- aparitia la balconul palatului a Reginei si a Printului Consort.
Britanicii s-au bucurat si au petrecut sarbatorind 60 de ani de domnie, alaturi de Regina lor, caci stiu sa faca diferenta intre ce se cuvine si ce nu. Iar Casa Regala britanica a avut grija de-a lungul timpului sa pastreze atat masura, cat si valoarea. Ai lor n-au mers cu jalba in protap la turci! Ei stiu ca sangele albastru, unsul lui Dumnezeu, se respecta. Nu se negociaza!
La polul opus se afla Romania, satula de coruptie si de politica de mahala. De prosti si hoti cu statut de parlamentari. Noi nu respectam nici ex-Regele, nici presedintele, nici premierul. Nu stim sa ne respectam nici pe noi insine, darmite intre noi! Nimeni nu ne-a invatat ce trebuie si merita sa fie respectat. Nimeni nu ne-a aratat nici masura, nici valoarea. De-aia o Romanie tembelizata si manipulata s-a uitat fascinata la inmormantarea unui tigan! Mai jos decat sa te balacesti in propria mizerie si sa o ridici la rang de circ national nici ca se poate. Iubim mizeria noastra nationala si ne transformam in patrioti de catifea.
Si nu pot sa nu intreb: "Tatucule", ce-ai cautat la priveghi? Desi cred ca stiu: voturile a doua milioane de tigani!
In Romania asa am fost crescuti, noi pe parcursul intregii istorii am fost un popor care s-a luptat sa isi pastreze teritoriile, nu unul care lupta sa castige unele noi. Am fost un popor care s-a luptat continuu sa supravietuiasca. Presedintele, din punctul meu de vedere nu mi se pare prea demn de respect, pe parcursul a 6 ani ce a facut? Ne-a dus in UE, asa si? Mai rau ne-a facut ca acuma suntem criticati de toti.
RăspundețiȘtergereE greu sa schimbi o gandire foarte bine inradacinata, dar din ce in ce mai multi bloggeri fac postari despre acest subiect si incet, incet lume isi va da seama. Trebuie sa ne gandim si la viitorul copiilor nosti si mi se pare normal sa luptam sa traiasca intr-o lume mai buna, intr-o tara in care sa se aprecieze adevaratele valori si sa nu se mai promoveze doar scandaluri si divertisment ieftin.
Draga mea, din pacate nu iti impartasesc parerile. Asta este o scuza mult prea folosita in perioada in care istoria nationala a fost "crosetata"de comunisti. Este suficient sa ii citesti pe Neagu Djuvara, pe Lucian Boia, pe C-tin Giurescu, pe Gabriel Tepele sau Florin Constantiniu ca sa realizezi ca adevarul este altul. Scuza ca am fost un popor care s-a luptat sa isi pastreze teritoriile este cam rasuflata. Uita-te la Ungaria care este o tara mai mica decat a noastra si a facut parte dintr-un imperiu. Eu cred ca este vorba de alegeri: vrei sa fii leader sau execuntant. Noi nu suntem un popor de leaderi. Iar faza cu supravietuirea este ceea ce facem si astazi, dupa atatea secole, pentru ca la asta ne pricepem cel mai bine. Asta tine tot de aspiratii.
RăspundețiȘtergereNici in ceea ce priveste parerea ta despre presedinte nu sunt de acord cu tine. Integrarea in UE a fost si este o mare oportunitate pe care nu suntem in stare sa o apreciem. Numai faptul ca ne pot pleca toti copiii care vor sa faca ceva in viata, sa invete peste hotare, sa munceasca si sa fie apreciati este o mare realizare, ca au scapat dintr-o tara in care nu vor fi niciodata apreciati. Ca au plecat cei care au avut curaj sa isi ia viata in maini si sa traiasca asa cum vor, iarasi e un lucru extraordinar. Cei ramasi radeau de ei si ii faceau capsunari. Te intreb acum: care dintre cele doua categorii o duce mai bine? Ca s-au intors si multi in tara dupa inceperea crizei? E adevarat, dar cati dintre ei? In ce procent? Daca strainii rad de noi inseamna ca au un motiv! In loc sa ne incapatanam sa le demonstram ca gresesc fara sa venim cu dovezi, cred ca ar fi mai benefic sa ne analizam si sa ne schimbam! Poate chiar au motive sa ne judece! Tiganii nostri le-au asediat orasele, hotii nostri, la fel, femeile de strada , la fel. Ia gandeste-te cum ar fi ca Romania ca se afle sub asediul scursurilor venite din alte tari!
Toti cei ramasi aici asteptam sa fim salvati de altii. Unii chiar tipa pe net sa ne vina copiii acasa ca nu are cine sa ne plateasca pensiile si cine sa munceasca sa plateasca taxe. Tia-duci aminte cand toti dadeau cu pietre in doctori pana au inceput sa plece in valuri? Acum ii vrem inapoi! De parca asta ar depinde de noi! Acum stam in spitale ca in lagare! Daca noi ca parinti suntem gata sa sacrificam viitorul copiilor nostri de teama neputintei si incapacitatii noastre, asta spune multe despre noi ca popor! Fiica mea este plecata din tara si cea mai mare durere a noastra ar fi sa se intoarca aici! Sacrificiul ei de a invata o limba de la zero ca sa poata sa faca o facultate acolo ar fi inutil. Sacrificiul nostru financiar si afectiv ca sa o sustinem in acest demers ar fi inutil. Faptul ca ar renunta la un post de arhitect acolo si ar veni sa fie somera aici ar fi inutil! Eu cred asa: ca parintii ai caror copii au ramas aici ar trebui sa aiba onestitatea si sa faca un pas inapoi si sa isi lase copiii sa isi construiasca lumea in care vor sa traiasca. Generatia noastra este atat de inversunata si incarcata in frustrari incat nu le da copiilor ei sansa de schimbare: parintii nostri si generatia noastra decid votul de 23 de ani si le ratam sansa unui viitor normal copiilor nostri. Te-ai gandit la asta?
e un singur lucru cu care nu sunt de acord in ceea ce spui tu. Cu faptul ca lasi copiii sa isi construiasca lumea.
ȘtergereEu vreau eu sa ajut copiii sa construiasca noua lume. Greul e acum. Iau eu in spate greul, sau las copilul?
Cred ca nu m-am facut eu inteleasa. Credinta mea este ca fiecare generatie sa isi construiasca viitorul dupa timpurile pe care le traieste. Crezi ca tu peste 30 de ani vei vedea prezentul ca fiii tai? Eu am 49 de ani, fiica mea are 26. Prezentul nostru nu este la fel, oricat m-as stradui eu sa tin pasul cu ea. Ar fi corect ca eu sa o oblig sa traiasca in prezentul meu? Sau prezentul parintilor mei este acelasi cu al meu? Si azi inca povestesc ce bine era pe vremea lui Ceausescu. Ei bine, eu nu mai vreau sa traiesc pe vremea aia si nici sa imi aduc aminte. Nu stiu daca m-am facut inteleasa.
RăspundețiȘtergere