Ploaia de cuvinte - Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare va exprimati acordul asupr

Ploaia de cuvinte - Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare va exprimati acordul asupr

joi, 29 august 2013

„O voce nu poate fi urcata pe orice cal”- Sandra


Cine isi aduce aminte de The Pixies mana sus. In 1978, „Where is my mind?” facea furori in Europa , iar lumea era incantata de acel amalgam de indie rock, noise rock si surf rock. Melodia are inca o cotatie foarte buna si a fost folosita in coloanele sonore a multor productii TV printre care „Criminal minds” si „Mr Nobody”.

Daca ati fost fan al serialului „Ally McBeal”sau „The Simpson”precis va este cunoscuta melodia „Heart and soul”. Desi a fost compusa de catre Hoagy Carmichael si Frank Loesser, cea care i-a da viata si a propulsat melodia pe primul loc in topul american a fost Bea Wain.


Frank Sinatra  a ramas legat de „My way”, considerat a fi cantecul cu cele mai multe versiuni din istoria muzicii. Dar melodia a fost interpretata si de Aretha Franklin, Mireille Mathieu,  Celin Dion, Luciano Pavarotti, Tom Jones si Richard Clayderman.


Si, cum ciudate sunt caile Domnului, inca nu poate fi explicat motivul pentru care „Winter Wonderland” a fost considerata o melodie specifica sarbatorilor de iarna, desi in textul cantecului nu se face nici un fel de referire la sarbatori. Poate datorita prezentei saniei cu zurgalai (sleigh bells)? Sau datorita cererii exprese adresata oamenilor de zapada sa tina locul preotilor in oficierea ceremoniilor de casatorie?


„Love hurts” a lui The Everly Brothers a cunoscut ascensiunea in topurile europene in interpretarea formatiei Nazareth. Tot ei au schimbat versurile originale: „Love is like a stove/ It burns you when it’s hot”in  forma romantica: „Love is like a flame/It burns you when it’s hot”.

In adolescenta mea, Bonney M facea furori cu melodia „Sunny”. Dar ea apartinea de fapt lui Bobby Herb si fusese un pansament optimist pentru americanii afectati de moartea lui John F. Kennedy. Melodia a cunoscut sute de versiuni si renumiti interpreti s-au grabit sa o includa in repertoriul lor.
Si ca sa vezi si sa nu crezi! Melodia „Can’t help falling in love”a fost compusa in 1780 de catre Jean Paul Egide Martini si era cunoscuta sub numele  de „Plaisir dámour”. Avand succes la public, Hector Berioz a transpus piesa pentru orchestra in 1859. De atunci, melodia a incantat ascultatorii fiind interpretata de Elvis Presley, Joan Baez, Celin Dion, Bob Dylan si altii.
Se zice ca intr-o noapte, Paul McCartney ar fi visat melodia „Yesterday” si a fost cotata drept cel mai bun cantec al secolului 20 si a fost inclusa in topul celor mai bune 500 de cantece din toate timpurile.
 „The House of The Rising Sun” a fost initial o balada englezeasca, preluata si adaptata in maniera folk american. Legenda zice ca acest cantec a avut ca sursa de inspiratie bordelul Rising Sun din New Orleans care apartinea madamei Marianne LeSoleil Levant.  Bordelul a fost deschis in perioada 1862 si 1874.  Altii sunt de parere ca el a fost inspirat de povestea unei prizoniere din Inchisoarea Orleans Parish care avea pe frontispiciu un soare. Fiind o melodie cu autor necunoscut, multi cantareti renumiti au inclus-o in repertoriul lor: The Beatles, Johnny Hallyday, Sinead O’Connor si altii.

„Stand by me”este si ea o melodie veche de peste 50 de ani si a cunoscut de-a lungul timpului diverse versiuni si a fost interpretata de renumiti cantareti:Led Zeppelin, Jimi hendrix, Bon Jovi, Enrique Iglesias, U2 si Bruce Springsteen si altii. Melodia a fost compusa in 1961 de catre Ben E King in colaborare cu Mike Stoller si Jerry Leiber.
„Always on my mind” are la activ peste 300 de variante, unele in intrepretari de exceptie aparinand lui Elvis Presley, Chirs de Burg, Pet Shop Boys, Bon Jovi si  Julio Iglesias.

Laura Fabian si Rick Allison s-au cunoscut, s-au iubit si s-au despartit, dar in urma lor au ramas melodii pe care fiecare dintre noi le asculta si le canta. Allison povestea ca frecventa un bar in care lumea zgomotoasa de dinauntru se auzea din coltul strazii. Intr-o zi, cand a coborat sin masina nu a auzit decat pianul si o voce unica. Dincolo de acorduri se lasase tacerea. Asa a cunoscut-o si a iubit-o timp de 14 ani, apoi fiecare si-a vazut de drum. Allison s-a indragostit din nou si a fost parasit pentru un altul, dar el a scris versurile inspirandu-se din aceasta noua dragoste pe care a cantat-o tot Laura. E vorba despre „Je t’aime”


In 1985, unul dintre hit-urile la moda era „Life is Life”al trupei austriece Opus. Cantecul a fost lansat cu ocazia aniversariia 11 ani de la infiintare si a fost prima data interpretat in timpul concertului Oberwart. Versurile si melodia sunt simple si ritmate, astfel incat publicul putea interactiona cu mare usurinta.


„With or without you” este piesa trupei irlandeze U2 care a facut istorie si ale carei versuri au fost scrise de Bono. Piesa a aparut pe coloana sonora a serialului „Friends”


Va mai amintiti versurile :
This is the story of two things
Just like the rainbow of my dreams
It's over
This isn't the moutain just near by, or the tear before you cry
It's over now
(LETS GO)
And I say hey it's okay to feel afraid
What he has to say
It's okay
And I say hey it's okay to feel afraid
What he has to say
It's okay

Da, este vorba de piesa „Say Hey” a lui Michael Franti si Spearhead. iata ce a declarat Franti cu privire la geneza cantecului: „Stateam in casa lui Woody Harrelson. Si, cand Woody m-a strigat sa ma intrebe ce am mai compus, i-am raspuns” Grozav! Cred ca tocmai am compus un hit in timp ce eram la dus” Si chiar asa a si fost.


Una dintre piesele dragi mie a fost „I like Chopin”compusa de Pierluigi Giombini si interpretata de catre Paul Mazzolini, fiul unui diplomat italian si al unei actrite americane. Piesa a ajuns in 1983 pe primul loc in topurile a peste 15 tari.


Cei carora le place muzica gregoriana le voi da in dar o enigma mare cat o zi de post, sub forma unui proiect. Da, este vorba de Michael Cretu, bucuresteanul plecat din tara la 17 ani, emigrat in Germania, cu studii facute la Paris, stabilit in Spania, care a facut o cariera de succes si care s-a insurat cu frumoasa regina a muzicii pop, Sandra, de care a divortat dupa 20 de ani. Despre „Enigma”, Cretu avea sa spuna: „Nu scriu povesti, ci o carte in care fiecare melodie este un capitol. Nu poti lua doar capitolul sapte al unei carti si sa spui ca o intelegi”. Cel mai mare hit al acestui vast proiect a ramas  „Sadness”care a stat intepenit in topurile americane vreme de 5 ani!

 
E clar! "O voce nu poate fi urcata pe orice cal!"

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Fiti exigenti! Sugestiile sunt binevenite. Criticile, asumate.