Ploaia de cuvinte - Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare va exprimati acordul asupr

Ploaia de cuvinte - Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare va exprimati acordul asupr

joi, 21 iulie 2016

Proorocul Ilie Tesviteanul

In secolul 9 i.H., regatul lui Israel era condus de catre imparatul Omri. Poporul traia in bunastare, iar imparatul isi apara supusii de catre popoarele ostile din jur. Insa faptele sale nu erau intotdeauna laudabile, multe dintre ele incalcand preceptele bisericesti. El a fost urmat la tron de catre fiul lui, Ahab, care s-a casatorit cu principesa Izabela, fiica regelui Sidonului care se inchina lui Baal, zeul vanturilor, norilor si ploilor, aducator de fertilitate in zonele aride. Cei doi i-au ridicat altare si au pornit cruciada impotriva profetilor lui Dumnezeu.
Zeul Baal este infatisat purtand pe cap un coif cu coarne, intr-o mana un snop de fulgere, in vreme ce in cealalta tinea o maciuca. In cinstea lui au fost jertfiti copii, iar in templele sale s-au practicat orgiile sexuale. Cultul zeului Baal era interzis poporului israelian care nu privea cu ochi buni sacrificarea copiilor si desfraul. In Noul Testament, Baal este numit Belzebut, adica Satan.


In perioada domniei lui Ahab, Israelul suferea de 3 ani si jumatate din pricina unei mari secete, iar norodul saracise din lipsa rodului pamantului. In aceasta perioada, la Tesva, au aparut primele mentiuni ale Proorocului Ilie Tesviteanul.

Numele lui insemna in ebraica veche “ravna pentru Dumnezeu”. El apare in cele 3 mari religii moneteiste ale lumii: crestinism, iudaism si islamism. Acesta traia in pustietate, in apropierea paraului Cherit, ocolind asezarile omenesti. Se zice ca ar fi trait in saracie si curatenie sufleteasca si a avut puterea sa inchida si sa deschida portile ceresti. El a fost conducatorul “razboului religios” pornit intre falsii predicatori de la curtea regala si profetii secondati de ucenicii lui Dumnezeu. Ilie s-a dus inaintea lui Ahab spunandu-i ca, idolatrizandu-si idolii, va atrage furia Creatorului care ca pedepsi poporul cu seceta mare: “In acesti ani nu va fi nici roua, nici ploaie!”, iar regele impreuna cu sotia lui vor muri de moarte infricosatoare.  Regele il considera pe Ilie “aducator de nenorociri peste Israel” pentru ca el prevestise seceta si foametea cu care se confrunta poporul. Ahab l-a amenintat pe Ilie cu moartea, obligandu-l pe prooroc sa stea ascuns toata aceasta perioada.  Dupa ce au trecut cei 3 ani si jumatate, Ilie l-a provocat pe rege sa-si cheme “proorocii rusinii” pe muntele Carmel ca sa faca doveda puterilor cu care ii inzestrase Baal, cerandu-le sa arunce foc asupra rugului pregatit pentru un nou sacrificiu. Dar , cand incercarile lor au esuat, Ilie a udat lemnele si copiii pregatiti de jertfa cu apa si l-a rugat pe Dumnezeu sa aprinda focul. Cand valvataile s-au ridicat la cer fara sa atinga carnea omeneasca, Ilie i-a prins pe preotii lui Baal si i-a injunghiat, aruncandu-i in apele paraului Chison. Moartea lor avea sa intareasca ideea ca exista un singur Dumnezeu. Poporul a privit cu mirare minunea si a primit smerit invataturile sale. Dumnezeu a pus deindata capat secetei lasand pamantul sa rodeasca: “Peste cateva clipe, cerul s-a innegrit de nori, a inceput vantulsi a venit o ploaie mare. Ahab s-a suit in car si a plecat la Izreel”.  Temandu-se de furia reginei Izabela, Ilie a fugit si el la Beer-Seba, iar dupa 40 de zile a ajuns pe muntele Horeb unde a cerut divinitatii sa i se arate, dar, in locul lui Dumnezeu, a venit un inger care i-a promis ca a doua zi il va intalni pe stapanul cerurilor. Ilie  a innoptat intr-o pestera si a asteptat nerabdator ivirea zorilor si aparitia lui Dumnezeu. Dar Dumnezeu si-au trimis solii: pamantul s-a cutremurat din toti bojocii, apoi o furtuna a maturat colbul si l-a ridicat in slava, focul mare a parjolit pamantul si-a inrosit zarea, iar cand briza a infiorat aerul, Dumnezeu i s-a aratat lui Ilie. In Biblie, proorocul Ilie este numit “omul lui Dumnezeu” si trebuie spus ca el n-a cunoscut moartea, cica Divinitatea l-a ridicat la ceruri intr-un vartej de vant, stand intr-un car de foc tras de 3 cai albi inaripati. Sfantul Ilie invartea napraznic un bici de foc. 


El este sarbatorit in data de 20 iulie de catre toti crestinii. Misiunea sa pe pamant a fost de a face cunoscut lumii cuvantul lui Dumnezeu si de a pregati venirea lui Hristos. Ziua de 20 iulie marcheaza mijlocul verii pastorale, moment in care ciobanii separa oile de berbeci si se intorc la casele lor. Desi considerat ocrotitorul recoltelor, el pedepseste cu furtuni, ploi, trasnete, fulgere, vant puternic si caderi de grindina necredinta oamenilor, motiv pentru care aceasta zi este denumita in popor “ploile Sfantului Ilie”. Dupa cum ati vazut, ieri n-a ploua, semn ca romanii au fost cuminti. Oare la turci a plouat?

Bibliografie : https://www.pemptousia.ro/2014/07/ilie-profetul-anti-sistem/

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Fiti exigenti! Sugestiile sunt binevenite. Criticile, asumate.