Ploaia de cuvinte - Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare va exprimati acordul asupr

Ploaia de cuvinte - Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare va exprimati acordul asupr

duminică, 5 aprilie 2015

Duminica Floriilor - vise cu narcise

Narcis, fiul zeului fluvial, Cephissus, si al nimfei Leirope, doar vazuse lumina Olimpului, cand mama lui a intrebat profetul daca viata ce avea sa ii fie harazita pruncului avea sa fie lunga si fericita. Teiresias a privit-o cu inima grea si i-a raspuns ca ursitoarele ii oferisera frumusete si tinerete vesnica cu conditia ca niciodata sa nu-si priveasca chipul oglindit, insa nu-i oferea si timpul necesar, astfel incat sa se cunoasca pe sine. Parintii, in bucuria lor, nu au inteles talcul cuvintelor, insa  aveau sa il priceapa cand tanarul s-a transformat intr-un superb barbat caruia ii placea sa colinde padurile in solitudine. Era indiferent la frumusetea nimfelor, dar mai cu seama la tristetea gingasei Echo, macinata de iubire. Echo fusese blestemata de Hera, caci avusese curajul sa-i distraga atentia de la nenumaratele infidelitati ale lui Zeus si, drept pedeapsa, a lasat-o pe tanara nimfa fara glas. Echo cutreiera padurile in care Narcis vana, pitindu-se dupa copaci, iar tanarul, simtind prezenta straina, intreba mereu cine se ascunde in padure. Vorbele lui se spargeau de trunchiuri de copaci in ecouri sordide. Echo s-a retras in pesterile muntelui si s-a topit de dor si durere, pierzandu-si intruparea, in urma ei rasunand doar ecoul asteptarilor si dorurilor neimpartasite. Celelalte nimfele s-au simtit jignite de indiferenta lui, iar una dintre ele, in navalnicia furiei, i-a cerut zeitei Nemesis sa il pedepseasca pe tanarul cu inima de piatra, harazindu-i netarmurita iubire de sine. Zeita razbunarii l-a asteptat la izvorul in care Narcis se oprea sa isi potoleasca setea, iar, cand acesta s-a aplecat sa bea apa, Nemesis l-a vrajit sa se indragosteasca de reflectia chipului din oglinda apei. Tanarul era atat de tare fascinat de infatisarea lui incat isi petrecea tot timpul uitandu-se la chipul ce se reflecta in luciul apei incercand sa-l atinga dar, de fiecare data, mana intinsa tulbura apele si imaginea disparea in undele apei. Intr-una din zile, pe cand incerca din rasputeri sa-l prinda intre palme, a cazut in adancuri si s-a inecat. Cand moartea l-a cuprins in brate, Narcis s-a transformat intr-o superba floare care ii poarta si astazi numele, devenind simbolul iubirii neimpartasite. 
O straveche legenda druida spune ca narcisele sunt ochii creatorului care verifica in fiecare primavara daca omenirea merita miracolul transformarii florilor in rod.  Cand natura se razbuna si ingheata florile, aceeasi legenda spune ca natura a fost otravita de gandurile rele ale omenirii, lipsindu-o astfel de miracolul fructelor. Inflorind in ajunul Pastelui, narcisa e considerata simbolul Invierii, a momentului in care omenirea se pregateste de intampinarea invierii Domnului. In Anglia exista o legenda care spune ca narcisa galbena a rasarit prima oara in noaptea Cinei cea de Taina, in gradina Ghetsimani din Ierusalim, locul de rugaciune al lui Isus. Potrivit aceleiasi surse, cand ingerul protector vede o fapta buna, el culege o stea de pe cer si o transforma intr-o narcisa pe pamant. Cuvantul provine din limba greaca, “narke”, care se traduce prin somn adanc, fiind totodata si radacina cuvantului narcotic. Floarea are un miros foarte frumos si puternic. Parfumierii au stiut sa foloseasca extractul florilor de narcisa transformandu-l in miracole olfactive. Primul parfum realizat din extract de narcise a fost lansat de C.B. Rocca in 1897 intr-un superb flacon din cristal de Baccarat, realizat de Lucien Gaillard, 
urmate in 1911 de Caroncu Caron Narcisse Noir si 
in 1923 cu Narcisse Blanc, 
in 1917 – Narcisse la Bara by Zanol, 
Richard Hudnut – Narcisse Perfume, 
1920 de parfumurile Babani - Narcise D’or si 
Carlova – Narcisse perfume , 
in 1923, Molinard - Narcise D’or, 
Lucien Gaillard- Silka Narcise Bottle, 
Ravel – Narcisse Perfume, 



in 1925 de Mury Parfumeur – Le Narcisse Bleu, 
Rene Lalique – Le Narcisse si 
California Perfume Company cu Narcisse, pana cele din zilele noastre care apartin caselor 
Guerlaine – Too Much?, 



Chloe Narcisse  by Chloe, 
Fleur de narcisse by Chloe, 


Fleur de Narcisse by L”Artisan Parfumeur, 
Hermes- Eau de Narcisse Bleu,
Versace cu Rush 1 si, de ce nu, 
gama Narciso de la L'Erbolario.
Este Duminica Floriilor si gandul meu se indreapta catre flori, catre voi, si fara sa vreau imi vine-n gand imaginea Gloriei Swanson in filmul “Sunset Boulevard”, stand cu capul usor plecat ca floarea de narcisa, cu privirea provocatoare si gura senzuala,  in timp ce pronunta cu o voce misterioasa numele unui parfum de colectie, ”Narcisse Noir” de la Caron.
Sarbatori fericite. 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Fiti exigenti! Sugestiile sunt binevenite. Criticile, asumate.