Ploaia de cuvinte - Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare va exprimati acordul asupr

Ploaia de cuvinte - Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare va exprimati acordul asupr

joi, 4 decembrie 2014

Cazanele Dunarii

Calatorului i-ar sade bine cu drumul daca afara ar fi cald si vremea tocmai buna de drumetii montane. Dar afara este toamna tazie si frigul de-afara nu prea te imbie sa pornesti la drum. Dar merita sa luati seama caci din primavara va puteti asterne drum. 
Pana la Dunare pe traseul Timisoara - Moldova Noua- Cazanele Dunarii nu-s mai multi de 165 de km dus si tot pe-atat la-ntors, cu putin noroc, vreo 5 ore de mers. Evident ca trebuie sa va treziti de dimineata daca vreti sa vedeti ceva si sa va intoarceti acasa in aceeasi zi. Cazanele Mari si Mici, despartite de bazinul Dubova, reprezinta o portiune din defileul Dunarii, cuprinsa intre gurile de varsare a raurilor Plavisevita si Ogradena, care au o lungime totala de 9 km. Apa se strecoara prin defileul strajuit de peretii stancosi inalti de pana la 75m deasupra apei, care sugruma fluviul la cazane ingustandu-l pana la 230m. Inainte sa fie ridicata hidrocentrala de la Portile de Fier, aici Dunarea curgea involburata, pe partea ingusta inregistrand debite foarte mari, formand cataracte in care apele pareau ca fierb ca in niste cazane uriase. Trebuia sa fii veritabil lup de mare ca sa strecori navele pe la cazane. Unele au scapat, altele au esuat si s-au transformat in epave legendare.Dar zilele-alea sunt istorie. Lacul de acumulare a inghitit sub ape insule, istorie si traditie. S-a pastrat un colt frumos de tara cu pretul altora sacrificate. Asa suntem noi, romanii, ridicam frumuseti ca sa avem ce distruge mai tarziu.

Cazanele Mari se intind pe aproximativ 4km, intre masivele Ciucarul Mare din Romania pana la Veliki Strbac din Serbia, adapostind la baza peretilor stancosi pesterile Gura Ponicovei si Veterani.
Pestera Ponicova a fost sapata in masivul muntos Ciucaru Mare de pe malul stang al Dunarii. Pestera este formata din 2 galerii suprapuse. Galeria Ponicovei uneste intrarea de la nivelul inferior al paraului Penicova cu intrarea de la nivelul Dunarii si are inaltimi de pana la 26 de metri. Ea poate fi vizitata atat cu barca (daca apa e inalta), cat si pe jos.
Pestera Veterani este mai aproape de Cazanele Mici, sapata tot pe malul stang in masivul Ciucaru Mare la vreo 500m de cealalta. Pestera are o sala mare iluminata printr-o fereastra sapata in stanca. In fundul salii se afla Fantana Turcului. Aceasta pestera a fost considerata altarul lui Zamolxes si a adapostit animalele pana cand a fost ridicat barajul. In timpul ocupatiilor otomane si austriece, perstera a fost folosita ca adapost pentru 700 de ostasi. Nu departe de aici se afla Cetatea Trikule (trei turnuri)care dateaza din sec 15, inundata o data cu amenajarea lacului de acumulare. Din cele trei turnuri nu mai sunt vizibile decat doua!
Cazanele Mici ocupa si ele vreo 5 km intre Valea Ogradena si Ogasul Turcului. In apropierea Golfului Mraconia sta de veghe chipul lui Decebal cioplit in piatra. Statuia inalta de 40 m si lata de 25m a fost sculptata de 12 sculptori profesionisti, coordonati de catre Florin Cotarcea, sculptor renumit in tara si in afara ei, la cererea lui Iosif Constantin Dragan. Bustul lui Decebal reprezinta cea mai mare sculptura cioplita in piatra din Europa.  Lucrarea s-ar fi realizat timp de 10 ani, mai exact intre 1994-2004. Sub statuie este sapata o inscriptie in latina”Decebal Rex – Dragan Fecit” (Regele Decebal facut de Dragan).  
In aceasta portiune fluviul strabate cea mai frumoasa si grandioasa zona a defileului, rezultata din zona ingusta sapata intre formatiunile stancoase. Din desisul verde din imprejurimi se zareste un podet de lemn care duce catre o grota care acum 3 secole era folosita drept fortareata. De aici trageau soldatii cu tunul in vasele turcesti care nu vroiau sa plateasca taxa de trecere.
Tot aici merita vizitata manastirea de maicute Mraconia, ridicata pe fostul loc de dirijare a navelor stiut de localnici “la balon”.  Aici se gasea vechea Manastire Mracunia,  ctitorita in 1523 de banul Severinului, Nicolae Garlisteanu impreuna cu nevasta si fiica inghitita si ea de ape, dar pomenita inca in amintirea locului cu numele de “manastirea de sub ape”. In amintirea ei a fost ridicata in 1993 dupa chipul si asemanarea celei de sub ape, si asezata pe coasta stancii de unde in zilele de vara cu apa putina in defileu se pot zari ruinele in forma de cruce ale suratei inecate. De la sora ei s-au pastrat candela si usile imparatesti. Pe geamul de la intrare sta scris: “nascuta si ucisa de mai multe ori, aceasta sfanta manastire ni se infatiseaza si azi, de dincolo de moarte, ca o certitudine a credintei, nadejde a Invierii si temelie a dragostei”.
La iesirea din Cazanele Mici se afla Tabula Traiana, sapata in stanca malului sarbesc, pentru a marca victoriile Imperiului Roman asupra dacilor in anul 105.Desi barca nu are voie sa se apropie la mai putin de 250m de malul sarbesc, poti vedea lespedea de piatra in basorelieful careia au fost sapati acum 2000 de ani doi delfini si un vultur. Cand a fost construita hidrocentrala, tabla a fost ridicata 33m ca sa fie vizibila si astazi.Daca tot am vorbit de Imperiul Roman, celor care merg la Drubeta Turnu-Severin ar trebui sa vada  Podul lui Traian/Podul lui Apollodor din Damasc, construit de arhitectul sirian Apollodirla comanda Imparatului Traian, pentru a facilita trecerea legiunilor romane in Dacia. Plimbarea cu vaporasele cu motor in Cazane dureaza o ora si jumatate, costa 25 ron/persoana si se viziteaza: statuia lui Decebal, Cazanele Mici, manastirea Mraconia, golful Dubova, Cazanele Mari, Pestera Ponicova si Pestera Veterani.
Daca vrei sa vezi peisajul de pe platoul Ciucarul Mare, mai scoti 15 ron/persoana si urci pret de 15 minute, dar ai ocazia sa vezi tot defileul. Imbarcarea pe vapor se face de langa Manastirea Mraconia.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Fiti exigenti! Sugestiile sunt binevenite. Criticile, asumate.