Ploaia de cuvinte - Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare va exprimati acordul asupr

Ploaia de cuvinte - Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare va exprimati acordul asupr

vineri, 18 iulie 2014

Floris

In 1700 si putin, Juan Famenias Floris a lasat in urma lui insula natala Menorca si s-a imbarcat pe un vas care avea sa il aduca in Anglia in incercarea de a-si gasi norocul pe alte meleaguri decat cele natale. 
Era tanar si avea impresia ca lumea astepta sa fie cucerita de catre cei curajosi si muncitori. Schimbase aromele mediteraneene cu diminetile cetoase londoneze, dar se bucura ca avea sansa unui nou inceput intr-o lume in care se straduia sa isi gaseasca locul. 
Aici a cunoscut-o pe Elisabeth Hodgkiss, fata cuminte care dorea sa isi intemeieze o familie, cu care s-a casatorit si au avut sapte copii.  In 1730 si-au deschis impreuna o frizerie intr-un cartier londonez elegant si celebru, St James, in care erau comasate mai toate afacerile importante din capitala regatului. 
Magazinul se afla in Jermyn Street la numarul 89, loc in care se afla si astazi. In acest luxos cartier londonez isi aveau atunci resedinta Ducele de Marlborough, Sir Thomas Lawrence si poetul John Gray. 
Cei care au ocazia sa-i treaca pragul au avut posibilitatea sa vada mobila cu vitrine din mahon spaniol, achizitionata direct de la Marea Expozitie organizata la Crystal Palace, in Hyde Park, in 1851 sau cea primita in dar de la onorabila clientela dornica sa isi arate pretuirea pentru nepretuitele produse. La loc de cinste se afla inclusiv tamponul de catifea, folosit pentru plata, gestul de atingere a clientului atunci cand acesta intindea banii fiind considerat lipsit de eleganta. 

Pe langa frizerie, improvizasera un soi de magazin in care vindeau produse de barbierit, piepteni lucrati manual din carapace de broasca testoasa pe care le importa din locul lui de bastina, insula Menorca, si articole de toaleta precum perii de barbierit, ace de par, periute de dinti, piepteni pentru par sau barba cu dinti fini sau rari. 

In 1820 el a primit autorizatia pentru fabricarea pieptenilor si periilor de barbierit semnata si parafata de insusi Regele George V, mandat care de atunci este reinnoit pentru urmasi de fiecare moharh urcan pe tronul Angliei. Mai mult dintr-o joaca menita sa ii intretina amintirile nealterate si sa-i potoleasca dorul de casa, a inceput sa combine uleiuri de plante din extracte de levantica si iasomie cu cele din flori de portocal si sa isi produca “in house” lotiunile folosite pe post de briantina, ulei de par sau lotiune dupa ras. Joaca aceasta cu esente avea sa bifeze aparitia celei de-a doua casa de parfumuri din lume dupa Cologne din Germania, dar avea sa ramana in zona parfumurilor de nisa pana in zilele noastre. Barbatii mureau de placerea esentelor folosite la tuns si barbierit incat au inceput sa le comande si pentru acasa. De aici pana la parfumurile destinate femeilor nu a mai fost decat un pas. Usor-usor se formase o  clientela extrem de fidela si de rafinata care nu ezita sa isi lanseze comenzile in scris si sa astepte sa fie onorate la adresa destinatarului.
Comanda divei Marilyn Monroe
Arhiva Casei Floris detine numeroase scrisori de la clientii care fie multumeau pentru serviciile prestate, fie isi exprimau preferinta pentru anumite comenzi de produse transmise spre a fi onorate.proaspat intoarsa de pe frontul de lupta din Crimeea,  Florence Nightingale ii multumea domnului Floris intr-o scrisoare trimisa in 1863, pentru parfumul floral “cu  miros dulceag”, adaugand informatii despre bolile cu care se confrunta Armata Regala in coloniile din India. Totodata il instiinta despre infiintarea Scolii de asistente din incinta spitalului St Thomas. Originalul scrisorii se afla expus astazi in interioul magazinului alaturi de primul mandat care poarta sigiliul Regelui George V.
Mary Shelley, aflata intr-o calatorie peste hotare, scrisese unei prietene, dandu-i indicatii precise cu privire la un pieptan Floris pe care trebuia sa il cumpere si sa i-l expedieze de urgenta. Lordul Nelson si Lady Emma Hamilton erau de asemenea clienti fideli, Nelson insusi adresand o scrisoare prin care solicita expediera unui parfum si a unor produse de toaleta pentru Lady Hamilton in vreme ce se lupta cu francezii peste ocean. In registrele pastrate cu sfintenie, printre numele de seama, se numara: Regele George V, Regina Elisabeta, Printul Charles, Sir Winston Churchill, Michael Caine, Sir Ranulgh Fiennes, Brian Ferry, Wallis Simpson, Errol Flynn, Vivien Leigh, Marilyn Monroe, Mick Jagger, David Bowie,  Lady Margaret Thatcher, Emma Thompson s.a. 
Celebrul carnet cu comenzi
Cand afacerea se pusese bine pe roate, si-a importat esentele direct din Montpellier, orasul asezat pe Coasta de Azur, concurentul declarat al regiunii Grasse. In 1820 Casa Floris devenise parfumierul Casei Regale Britanice, fapt care o recomanda inclusiv altor case regale europene. Veniturile erau mai mult decat suficiente pentru familia Floris, iar clientela avea sa o transforme in cea mai stilata si eleganta Casa de parfumuri din intreg regatul, statut pe care si l-a pastrat pana astazi. In spatele magazinului functioneaza din anul 1910 un muzeu al casei in care sunt conservate produse si recipiente care dateaza inca de la inceputurile lui Juan Floris si al sotiei acestuia. Pe vremea aceea produsele erau realizate manual in subsolul magazinului, impachetate frumos si aduse la etaj spre a fi asezate in raft. Inca de la inceput parfumurile au purtat nume de femei, denumite dupa floarea care reprezenta “inima” acestuia. 
Primul parfum a fost creat de catre Juan Floris in 1786 si se numea “Lily of the Valley”, ramanand unul dintre favorite pana in zilele noastre. Acesta este un parfum traditional care reuneste aproximativ 250 de uleiuri, organizate in jurul florii de crin. Are un miros delicat si de durata, generat de amestecul de flori de lamaie si crin, potentat de prezenta iasomiei, trandafirului si tuberosei.  
“Bouquet de la Reine” (Buchetul reginei) a fost parfumul creat si lansat special pentru nunta Reginei Victoria cu Printul Albert in 1840, reinventat in 1860 si mai apoi pentru sarbatoarea jubileului de diamant al Reginei Elisabeta. 
Este un parfum construit pe bughetul florilor de iasomie, lacramioare, tuberoza, ylang-ylang si trandafir, asortat cu bergamote si lemn de santal.
“Floris Malmaison” este unul dintre cele mai vechi parfumuri al Casei Floris, fiind creat in secolul 19, in plina epoca edwardiana, si inspirat de Josephina de Beauharnis, prima sotie a lui Napoleon Bonaparte. 
In gradina casei acesteia de la Malmaison, Josephina cultivase circa 250 de specii de trandafir. Ei ii placea sa poarte pe cap coroane din trandafiri atunci cand era pictata.
Parfumul are un miros oriental, unor dulce si lemnos, cu note suave de cuisoare, migdale amare, piper negru si carmadon, imbunatatit de aroma florilor de trandafir, santal, narcise si crin. Parfumul picant si distins, a devenit in scurt timp un semn de rafinament si eleganta. Mirosul extrem de senzual denota o personalitate retinuta si echilibrata, dar totodata distincta si inconfundabila.
“Night Scente Jasmine”, realizat tot de catre Juan Floris in 1806, a fost inspirat de noptile mediteraneene ale copilariei sale, dand nastere unui parfum cu un intens miros de iasomie, gardenie, ylang-ylang, mimoza si trandafir alb. Ideea s-a conturat abia cand s-a reintors in locul natal dupa o absenta indelungata si a realizat cat de dor i-a fost de acele locuri.
“White Rose” a fost unul dintre parfumurile de succes care s-a mentinut in topul vanzarilor pana astazi. Notele sale de varf sunt trandafirii albi, garoafele si violetele, insotite de iris si iasomie. Acesta a fost parfumul preferat al reginei Victoria si adoptat ulterior de nepoata ei, Imparateasa Alexandra a Rusiei.
Dupa moartea lui Juan, parfumurile Floris au fost create in colaborare cu doi parfumieri renumiti, Shelagh Foile si Shelagh Foyle, dar afacerea a fost preluata si manageriata mai departe de catre copiii lui. Dintre toti cei sapte frati, Robert Floris avea sa continue munca inceputa de parintii lui cu aceeasi daruire si inspiratie. Astazi afacerea este gestionata de catre urmasii stranepotilor lui Mary Ann Floris, la randul ei stranepoata lui Juan Floris. 
In 1901, Casa Floris lansa “Edwardian Bouquet” ca forma de celebrare a unei noi ere. Aromele de ceai verde erau combinate cu cele de bergamote, mandarin, iasomie, trandafir si ylang-ylang, condimentate cu accente de mosc, lemn de santal si Patchouli.
Anul 1926, a fost marcat de lansarea parfumului “Royal Arms” pentru a celebra nasterea Reginei Elisabeta, prima nepoata a Regelui George V. 
Acesta a fost reinventat o data cu sarbatoarea Jubileului de diamant al reginei si produs in editie limitata sub numele de “Royal Arms Diamont”, fiind scoase 
la vanzare doar 6 sticlute de cristal care dateaza de la inceputul sec. 19 si decorate fiecare cu un diamant alb Fairtrade de 50 de carate. 
De dop este prins un lantisor din aur de 18K cu un pandativ pe care este mentionat numele parfumului si marcajul de puritate. Un flacon costa 15.000 de lire!
Dservind Casa Regala inca de la inceputurile istoriei sale, Floris a sarbatorit inclusiv casatoria Printului William cu Catherine Middleton lansand “Wedding Bouquet”, parfumul delicat si dedicat tineretii si iubirii care imbina extractul de lacramioare cu mirosul proaspat de  flori de portocal, lamaie si iasomie.
Jermyn Street a fost epicentrul londonez pentru toti gentlemen-ii care faceau jocurile in capitala regatului. Iar Floris nu a uitat ca puterea a apartinut din totdeauna barbatilor care au avut o cota importanta atat in prezenta produselor pe raft, cat si in cele de vanzari. Celebrul Casanova in varianta londoneza, Beau Brummell, era mare consumator de parfumuri Floris. Oscar Wilde era fan “Malmaison Carnation”, inca prezent pe rafturile magazinelor.
“Special 127” a fost creat pentru Marele Duce Orloff al Rusiei in anul 1890.

Barbatii cu staif , provocatori si puternici, se dadeau in vant dupa “Elite”
Acesta a fost lansat in 1851 in catalogul de produse pentru barbati sub forma de after shave si reinventat ulterior ca parfum rezultat din combinatia de note lemnoase si amestec de bergamota, cedru, lavanda si brad.
La sfarsitul sec 18, Juan a fost inspirat de caldura apasatoare a orasului pe timp de vara si a lansat un alt produs destinat barbatilor,  
“Limes”, un parfum bazat pe aroma cojii de lamaie, sustinuta de notele racoritoare de flori de tei, lacramioare si mosc. 

Cam tot in aceeasi perioada a aparut in raft  “Santal” care, desi are in componenta aroma aceleasi coji de lamaie, mirosul este imbunatatit cu notele de piper negru, cuisoare, nucsoara si carmadon verde, dar si arome lemnoase de cedru, santal tamaie, mosc, in amestec cu patchouli si lavanda.
“Floris 89” este un fel de omagiu senzorial adus personajului inspirat din romanele lui Ian Fleming, spionul 0089, James Bond.

Astazi, aflata la a opta generatie de descendenti, afacerea a ramas de-a lungul timpului in familie, iar gama de parfumuri una de nisa. Fiecare dintre ei si-a inceput ucenicia in subsolul magazinului, amestecand esente, spampiland sapunuri. Pe masura ce acumulau cunostinte, fiecare dintre ei au iesit la lumina si au preluat o felie de afacere avand griga sa o duca mai departe. Niciodata Floris nu si-a promovat produsele altfel decat prin recomandarea venita din partea celor care il cumparau. Brand-ul s-a construit si consolidat prin atenta atentia acordata calitatii si satisfactiei consumatorilor. Preturile incep undeva cam de la 79 de lire si nu vreti sa stiti la ce scoruri se vand cele in editie limitata. In ciuda faptului ca astazi Casa detine o fabrica in care muncesc 150 de angajati, retetele si ingredientele au ramas neschimbate, doar tehnologia s-a schimbat. 
In prezent, pe langa linia de parfumuri se produc produse de toaleta: 
sapunuri, sampoane, geluri de dus, lotiuni, lumanari parfumate. 
Chiar daca nu va veti cumpara niciodata un parfum Floris, merita sa intrati si sa il mirositi macar, daca veti avea ocazia! Eventual sa mi-l faceti mie cadou, daca voua nu va place?


Un comentariu:

  1. Denisa, in curand vei deveni un maestru al istoriei parfumurilor. Dintre toate, imi doresc un James Bond Floris 89.

    RăspundețiȘtergere

Fiti exigenti! Sugestiile sunt binevenite. Criticile, asumate.