Ploaia de cuvinte - Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare va exprimati acordul asupr

Ploaia de cuvinte - Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare va exprimati acordul asupr

marți, 11 februarie 2014

Paris - cu bani si fara bani!


Va mai amintiti cuvintele lui Cioran? “Paris - cimitir in care mormintele au mai multe etaje”? Unora li se va parea sumbru, altii insa vor percepe sensul dincolo de cuvinte si-l vor transforma intr-o stare. Stiti cum vad eu Parisul? Ca orasul iubirilor interzise. Pentru mine el este o promisiune, dorita si imaginata, dar niciodata onorata pana la capat! Este un oras seducator, inselator, promitator, provocator. De la maniera comica in care se parcheaza pe strazile lui (pentru ca trebuie sa stiti ca aici va fi foarte greu sa vedeti vreo masina care sa nu fie tamponata usor in fata si in spate! Masinile nu sunt oprite in viteza, deoarece spatiile de parcare sunt foarte limitate, motiv pentru care nu ai alta sansa decat sa te strecori in locurile libere, impingand usor masinile stationate in fata si in spatele masinii tale! O nebunie, nu alta!), pana la modul in care, obligatoriu, toate terasele au asezate scaunele cu fata catre strada, pentru contemplarea spectacolului pietonal! In Grecia cafeaua “se vorbeste”, in Paris, ea “se priveste” J.
Parisul e frumos, da, e foarte frumos. E orasul care te asteapta si te miri cum naiba nu ti-a dat prin cap sa vii mai devreme! Doar plimbarea in Parisul matinal in care masinile spala trotuarele si soselele cu detergent lasand in urma mirosul diminetilor curate poate fi un start, la fel cum o plimbare romantica pe malul Senei poate sa te incarce cu suficient romantism sa poti rezista in fata banalitatii zilelor obisnuite. Parisul este frumos indiferent de anotimp si de vreme. Stradutele pietruite pe care rezoneaza ploaia par decupate din filmele alb/negru, palatele si podurile se transforma in martori si marturii personale, iar oamenii au acel sic in dezinvoltura cu care se poarta si traiesc fara sa te ia in seama chiar si atunci cand iti zambesc absent. Nu cred ca exista cineva pe planeta sa nu stie ca Parisului i se spune “orasul luminilor”, dar putini sunt aceia care stiu ca numele i se trage de la Iluminism, acel curent literar care a transformat metropola franceza in centrul educatiei, artei, filosofiei si literaturii. Dincolo de povesti, mituri si celebritati, Parisul ascunde multe lucruri tainuite care merita sa fie descoperite.
Celebrul Turn Eiffel, construit de catre Gustave Eiffel pentru Exposition Universalle din 1889, a fost ridicat ca “poarta de intrare” in expozitie, urmand ca dupa inchiderea acesteia sa fie demontat.
Ulterior i s-au mai promis alti 20 de ani de existenta, ca apoi sa devina simbol de necontestat. Sincer, pe mine nu m-a impresionat si nu l-as trece in top 10 obiective turistice pariziene, poate nici in top 20, dar trebuie sa recunosc faptul ca spectacolul aprinderii luminilor in turn merita vazut in fiecare seara. Musee d’Art Moderne de la Ville, situat in Palais de Chaillot, centrul cultural art deco, cocotat printre gradini, statui si fantani strange laolalte 3 muzee: muzeul omului, muzeul marin si muzeul monumentelor franceze.
Arcul de Triomphe din Piata Charles de Gaulle, se inalta la 50 m in intersectie. De acolo se deschide renumitul bulevard Champs Elysee pe o distanta de 2 km. Bulevardul a fost amenajat in 1660 de catre Andre Le Notre fiind proiectat initial ca parc. Unde dai si unde crapa! 
Grand Palais a gazduit Expozitia Mondiala din 1900, iar astazi adaposteste galeria de arta contemporana. 
Jardin des Tuileries se mandreste cu capodopere impresioniste apartinand lui Picasso, Monet s.a. In apropiere se afla Arc du Carrousel, o constructie gratioasa. Musee du Jeu de Paume este situat la intrarea in gradini si gazduieste expozitii temporare de arta, iar  Musee de l’Orangerie, lucrari de arta din sec 20. Si uite-asa, dintr-o vorba in alta, fara sa vrei, dai cu nasul in
Piata Concorde, locul unde au fost ghilotinati Ludovic al 16-lea, Maria Antoaneta s.a. In mijlocul pietei troneaza Obeliscul egiptean. 
Sirurile de coloane ale Eglise de la Madeleine seamana cu cele ale unui templu grecesc. In apropiere se afla un centru comercial – Forum des Halles, dar si Palais de l’Elysee care reprezinta centrul administrativ al presedintiei Frantei din anul 1873 pana in prezent. 

Palais Royal, astazi sediul Ministerului culturii, ridicat in 1630, are niste superbe gradini marginite de arcade. Parisul are nenumarate piete, una mai frumoasa decat alta, care memoreaza importante momente din istorie. Una dintre ele este Place Vendome, considerata una dintre cele mai opulente piete din lume, a fost proiectata de arhitectul Mansart si reprezinta simbolul de arhitectura urbana specifica sec 17. Coloana centrala a fost realizata din bronzul topit de la 1200 de tunuri capturate de Napoleon la Austerlitz in 1805. De fapt se zice ca pe la mijlocul anilor 1800 Napoleon al III-lea si-a pus in cap sa modernizeze capitala Frantei, insarcinandu-l pe Prefectul Senei de atunci, Baron Hausmann Georges-Eugene, sa realizeze un proiect de reformare arhitecturala. Acesta a desfiintat strazile mici si a reconstruit mari bulevarde pariziene. O alta superba piata este Place des Victories, ridicata in 1685 in onoarea Regelui Soare, care este si infatisat calare pe calul din bronz. Nu departe de aici se afla Biserica St. Eustache, care dateaza din 1532-1637, reprezentand tranzitia dintre stilurile gotic si clasic.
Daca vreti sa schimbati registrul, intrati in Galeriile Lafayette care reprezinta cele mai vechi magazine universale din Paris. Bani s-aveti!
Opera Garnier, proiectata de catre Charles Garnier, ar avea cea mai opulenta sala din intreaga lume.
Muzeul national de arta este gazduit de catre Centre Georges Pompidou. O alta piata superba este Place de la Bastille, ridicata pe locul unde odinioara era inchisoarea- fortareata a Revolutiei franceze.
 
In mijlocul ei se afla Colonne de Juillet cu statuia Libertatii. In fata ei este Opera de la Bastille si foarte multe terase.
Daca pastrati traseul, ajungeti la Pont de Sully,
iar de acolo la Place des Vosges – cea mai veche piata monumentala din oras, construita de henric al 6-lea in sec 17.
De aici nu mai este mult pana la catedrala Notre Dame, a carei constructie a inceput in 1163 si dfinalizata in 1345, fiind considerata una dintre cele mai vechi catedrale gotice.
Daca aveti taria si urcati cele 387 de scari pana in varful turnului, veti avea ocazia sa admirati una dintre cele mai frumoase panorame ale orasului, dar si sa vedeti de-aproape garguile cu care este decorata biserica.

Un alt pod care merita vazut este Pont Alexandre III, construit din fier si beton in stil Art Nouveau, el este o bijuterie care apartine secolului 19.Nimfele si ingerii sunt luminate de felinare realizate in acelasi stil, iar la capetele podului sunt amplasate frumoase statui poleite in aur. Podul reprezinta simbolul prieteniei ruso-franceze,motiv pentru care poarta numele Tarului Alexander III. 
Podul poate fi admirat in toata splendoarea sa si de pe apa. V-am spus ca aven noi un fix cu croazierele! 
Nu departe de ea se afla o alta bijuterie, Saint Etienne du Mont, o bisericuta ridicata in sec 13, foarte aproape de Cartierul Latin. Pantheonul gazduieste ramasitele pamantesti ale lui Voltaire, Rousseau, Dumas si alte nume celebre din istoria Frantei,
iar Hotel des Invalides criptele lui Ludovic l 14-lea si mormantul lui Napoleon.
 Jardin du Luxembourg este cel mai cunoscut parc parizian, care are un lac pe care ratele salbatice isi cer tributul in hrana. Tot aici se afla si Palais du Luxembourg care a fost resedinta reginei maria de Medici in sec 17. O frumoasa gara belle epoque a fost transformata in Musee d’Orsay in care sunt expuse colectii de arta, mobilier Art Nouveau. Musee Rodin este celebra gradinilor sale de trandafir si statuile semnate de sculptorul al carui nume il poarta.  Tot in acest district sunt si cateva lacase de cult care merita mentionate: St. Germain des-Pres – cea mai veche biserica din Paris care adaposteste relicve din crucea lui Isus si al carei turn a fost ridicat in 1163, si St Suplice, renumita pentru frescele realizate de Delacroix.
Despre Louvre n-am sa vorbesc deloc, pentru ca sunt atat de multe de spus, incat este imposibil sa epuizezi subiectul.
Si uite-asa, catinel, ajungem in cartierul care mie imi este cel mai drag din tot Parisul: Montmartre. Si-am sa incep cu cabaretele.
 
Cel mai vechi este Am Lapin Agile, care dateaza din anul 1860. In 1886, Adele decerf, fosta dansatoare de cancan, a cumparat-o. Numele localului provine de la specialitatea casei: iepure sotat. Se zice ca celebrul caricaturist Andre Gill si-ar fi imaginat iepurele sarind din tigaie, iar din jocul de cuvinte ar fi rezultat “au Lupin Agile”. Aici aveau sa se stranga la mese compozitori, pictori si literati celebri precum: Proust, Renoir, Midigliani sau Picasso. Si, daca vorbim despre vechi, trebuie spus ca primul striptease public a avut loc in 1894, tot in Paris, iar legenda spune ca la originea acestui fenomen s-ar fi aflat o femeie care si-a dat seama ca are un purice in haine pe cand se afla intr-un bar. Disperata, aceasta si-a aruncat hainele de pe ea pana a ramas aproape goala. Cel mai renumit cabaret ramane insa Moulin Rouge. 
Acesta a fost construit in 1889 de catre Joseph Oller, in cartierul rosu parizian denumit Pigalle. Aici french can-canul a fost preluat si perfectionat de catre curtezanele cabaretului, transformandu-l in arta. Localul a devenit una dintre scenele importante ale muzicii si dansului mondial, pe scena sa au urcat Edith Piaf, Josephine Baker, Frank Sinatra si Liza Minelli. Si daca tot suntem in Pigalle, stradutele sale sunt pline cu sexshop-urisi cluburi de noapte. N-am intrat, trebuie sa recunosc faptul ca in anumite circumstante sunt mai catolica decat Papa! Muzeul care poarta numele cartierului, mai exact Musee de Montmartre, aduce in prim plan pictori, artisti de cabaret si scriitori care s-au nascut si au trait aici. Tot aici, daca sunteti pasionati de asa ceva, se afla



Cimetiere du Pere Lachaise unde se afla criptele lui Chopin, Zola, Jim Morrison, Proust, Edith Piaf, George Enecu, Oscar Wilde.  Daca tot am ajuns la subiectele lugubre, am sa fac o paranteza. In cartierul Montparnasse, situat in sudul orasului, se afla Cimetiere du Montparnasse, un alt loc ce merita vizitat.

Aici sunt ingropati Beaudelaire, Maupassant, Sartre, Simone de Beauvoir, Laurousse, Brancusi, Eugene Ionesco sau Emil Cioran. Tot aici merita bifate gara si turnul cu acelasi nume! Inchidem paranteza si revenim pe traseu!
Piata mica si triunghiulara Place des Abbesses, situata la intrarea in metru in statia Abbesses, se remarca prin elementele decorative realizate din fier forjat de catre Hector Guimard.   

 
Statia aceasta este cea mai adanca din toata reteaua de metrou pariziana, avand o adancime de 30m si singura care si-a pastrat acoperisul original.
Biserica St Jean de Montmartre se inalta in stilul ei delicat de Art Nouveau deasupra pietei. Sunt multe tentatii in acest cartier, de la stradutele intortocheata care urca si coboara, de la micile magazine care te duc cu gandul la bazarurile turcesti, pana la micicle barulete in care poti servi mancaruri specifice tuturor popoarelor lumii. E o incantare! Artisti plastici iti fac pe loc portrete asezandu-te pe scaunele in ipostaze cat mai ciudate.
Dar lumea nu se termina aici, ci este pur si simplu decorata cu jongleri, cantareti la flasneta, muzicieni ambulanti. In Place Emile Goudeau dati nas in nas cu Bateau Lavoir, unul dintre atelierele lui Picasso, pe Rue Orchampt se afla casa fostei cantarete Dadida. Pe Moulin Radet sunt ultimile supravietuitoare dintre cele 30 de mori care impodobeau odinioara dealurile Montmartre.
Cea mai celebra ramane Le Moulin de la Galette.
In Place Marcel Ayme va loviti de personajul care iese din zid. Pe Rue des Saulnes se afla Place du Tertre, careul de cladiri care gazduiesc cafenelele cu mesele – sevalet pentru lumea boema a Parisului. Si tot urci si cobori ca nebunul, iar ochii ti-i fura peisajul si nu te miri cand te trezesti singur, fara partener sau grupul din care faci parte. E ca la turnul Babel! Slabe sanse sa-i gasesti, doar daca stii cum sa te misti prin labirint, caci drumurile TOATE duc catre Sacre Coeur!
O nebunie de lacas, cocotat sus, pe deal, si care te obliga sa urci scari nesfarsite! Si ce de lume! ce de popor! Alba, superba si incremenita in asteptare, te provoaca la visare! Bijuteria aceasta detine cel mai mare clopot din intreaga Franta si un mozaic superb in interior, proiectat de catre Luc-Oliver Merson, mozaic ce reprezinta Inima Sfanta a lui Isus.
O data ce iesiti afara, de la poalele ei se desfasoara intreg Parisul! E un vis! Iar daca ai noroc, toti ingerii Raiului imaginar iti canta, acompaniati de orga ce geme in sunete minunate! Asta este iubirea mea pariziana! Si aici ma intorc de fiecare data cand am ocazia. Dupa mine, spiritul francez aici se afla concervat in lespezile sale de piatra si mirosurile care aduc aminte de muzica celebrei Edith Piaf. 

Dar sa ne intoarcem la citatul lui Cioran si o sa vedeti cata dreptate are! Parisul construit pe morminte cu mai multe etaje! In care moartea sfideaza splendoarea, sau splendoarea sfideaza moartea? Va las pe voi sa decideti!
Caci orasul ascunde o retea de tuneluri subterane care dateaza din sec 18 si sunt  cunoscute drept Catacombes de Paris. Ele reprezinta un osuar subteran organizat in galerii pe trei nivele care se intind pe o suprafata de 300de km. V-am captat atentia? Osuarul s-a construit in vechile cariere de piatra, folosita la construirea orasului de deasupra inca din perioada romana. De-a lungul timpului, carierele au inceput sa se surpe si o data cu ele si cladirile amplasate deasupra lor. 
Asa au ajuns sa fie consolidate prin anul 1777, iar cam 10 ani mai tarziu sa fie umplut cu osemintele celor ingropati in Cimitirul inocentilor si in alte cimitire. In prezent, catacombele adapostesc osemintele a peste 6 milioane de parizieni. Intrarea in osuar este impresionanta prin poarta incadrata de cei doi piloni decorati cu figuri geometrice. 
Pe fronton este scris: “Opreste-te, aici este imperiul mortii!” Dintre cei 300 de km cat insumeaza toate catacombele, doar 1.5 km sunt deschisi publicului. Anual, aici vin peste 250.000 de curiosi care platesc fiecare 8 euro/bilet! Daca ai sub 13 ani, intri gratuit. Totusi, sa incercam sa incheiem intr-o nota optimista pana va decideti ce latura a Parisului va place mai mult. Va propun o ultima hoinareala duminicala!
Sa nu plecati din Paris pana nu vizitati Marche aux Puces Saint Quen, in traducere: piata de vechituri, care reprezinta una dintre cele mai mari placeri de weekend. Exista multe astfel de piete in Paris, in general mici, dar cea mai mare si mai renumita este Saint Quen. Ea dateaza din 1885 si astazi se intinde pe o suprafata de 6 ha. Este situata in nordul metropolei unde mergeti cu metroul pana la Porte de Saint Quen. 
Aici sunt expuse de la vechituri pana la antichitati de toate felurile si pentru toate buzunarele. Antichitatile se vand la preturi cam piperate si se adreseaza unei nise de piata destul de excusivista: aceea a colectionarilor! Pe stradutele din jur sunt multe magazine cu obiecte vechi care vand incepand de la piese de mobilier pana la decoratiuni de interior sau pentru gradina. Dar nu neglijati nici tarabele!
Mie imi plac antichitatile, dar asta nu inseamna ca doar aceste produse umplu pana la refuz tarabele din piata! E o mare de produse de tot felul, rabdare, timp, dar mai cu seama bani sa aveti in buzunare!


Vai mie, am atins punctul sensibil! Sa stiti ca n-am uitat despre gratuitati, doar m-am lasat purtata de val! Parisul ofera si el accesul la educatie fara bani, dar nu in aceeasi proportie ca Londra. Asta nu inseamna ca turistii nu au acces la gratuitati care sa ii tenteze. Iata-le pe toate:

1.      Muzee GRATIS pentru TOTI, indiferent de perioada sau varsta:

·         Muzeul de Arta Moderna

·         Muzeul Carnavalet

·         Muzeul Cernuschi

·         Muzeul Cognacq Jay

·         Muzeul Vietii Romantice

·         Muzeul Zadkine

·         Muzeul National Jean-Juaques Henner

·         Muzeul Parfumului

·         Muzeul Bible et Terre Sainte

·         Muzeul Prefecturii si Politiei

·         Casa memoriala Balzac

·         Casa Bourdelle

·         Casa memoriala Victor Hugo

·         Atelierul lui Constatin Brancusi

·         Centrul de Arta Contemporana Le Plateau

·         Muzeul Edith Piaf, situat in cartierul Menilmontant deschis doar cu rezervare anticipata! Peretii sunt acoperiti cu scrisorile personale de dragoste ale artistei!

Daca aveti sansa sa prindeti data de 14 iulie la Paris, cand Franta isi 
sarbatoreste ziua nationala, veti avea ocazia sa asistati la fastuoasa
parada a armelor terestre si aeriene, antice si moderne. 

2.      Muzee cu intrare GRATIS pentru tinerii care nu au implinit 26 de ani si profesori (intrare cu carte de identitate si legitimatie pentru turistii apartinand UE):

·         Louvre

·         Muzeul National Eugen Delacroix

·         Muzeul Gustav Moreau

·         Muzeul Rodin

·         Muzeul d’Orsay

·         Muzeul National de arta asiatica Guiment

·         Muzeul National de Istorie a Imigratiei

·         Muzeul Quai Branly

·         Muzeul National Moyen Age

·         Muzeul National de l’Orangery

·         Muzeul National Picasso

·         Muzeul de Asistenta Publica

·         Muzeul Armelor Invalides

·         Muzeul de Arta decorativa

·         Muzeul Marinei

·         Muzeul Postei

·         Muzeul Muzicii

·         Muzeul Fragonard

·         Muzeul Sportului

·         Institutul Lumii Arabe

·         Institutul de Arhitectura si patrimoniu

·         Centrul Pampidou

·         Catedrala Notre Dame

·         Bazilica se Saint Denis

·         Conciergerie

·         Arc de Triomphe

·         Pantheon

·         Saint Chapelle

·         Chateau de Voltaire

·         Chateau Versailles

·         Hotel des Invalides

3.      Muzee GRATUITE  in PRIMA DUMINICA din fiecare luna a anului pentru toata lumea:

·         Muzeul de Asistenta Publica

·         Muzeul National de Arta Asiatica Guiment

·         Muzeul National Eugen Delacriox

·         Muzeul Gustav Moreau

·         Muzeul Rodin

·         Muzeul d’Orsay

·         Muzeul Jean – Juaques Henner

·         Centrul Pompidou

·         Muzeul National Picasso

·         Muzeul Quai Branly

·         Muzeul National de l’Orangery

·         Muzeul National Moyen Age

·         Muzeul National de Istorie a Emigratiei

·         Institutul de Arhitectura si Patrimoiu

·         Louvre

4.      Muzee GRATUITE  in PRIMA DUMINICA doar in perioada 1 nov – 31 martie:

·         Arc de Triomphe

·         Concieriere

·         Pantheon

·         Sainte-Chappel

·         Tururile in interiorul catedralei Notre Dame


 5.      Intrari GRATUITE in fiecare MIERCURI dupa amiaza:
·         Casa Europeana de fotografie
Trebuie sa retineti faptul ca intrarile in biserici si catedrale sunt GRATUITE! La fel parcurile si gradinile. Chiar daca n-aveti bani de risipit, tot va recomand sa vizitati galeriile comerciale Colbert, 

Viviene, Passage des Panoramas, Jouffroy, 
Lafayette care adapostesc magazine, restaurante, baruri, terase in incredibile cladiri prin ale caror vitralii soarele se joaca in mozaicuri colorate. Daca mergeti cu metroul, sunt cateva statii adevarate bijuterii a caror patina este pastrata cu sfintenie ca veritabile opere de arta.

Una dintre ele este statia Bastilia,

alta este Cite.
Gratuitatile nu se limiteaza doar aici, ele se convertesc in diferite activitati pe care altii le fac pentru ca tu sa te simti cat mai bine:
·         din martie pana in decembrie, in fiecare vineri, Galeriile Lafayette ofera un spectacol de moda la etajul 7;
·         voluntarii de pa Paris Greeters ofera tururi gratuite de cate 3 ore;
·         toata luna august poti vizita plajele de pe malurile Senei.

Amatorilor de arhitectura moderna le sugerez sa mearga in cartierul La Defence. Asta a reprezentat cea de-a doua mea dezamagire, dupa Turnul Eiffel. Daca aveti copii mici, mergeti la Disney Land. Copilul meu drag a renuntat la el pentru mine! Si-am mers la Versailles. Intrarea, insa, se plateste. Si acordati-i o zi intreaga. Aveti ce vedea de dimineata pana seara. 

Acum, la final, parca i-as da dreptate lui James Joyce: “Parisul – fermecatorul fermecat!” V-a fermecat? Raspundeti sincer!

 







Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Fiti exigenti! Sugestiile sunt binevenite. Criticile, asumate.