Ploaia de cuvinte - Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare va exprimati acordul asupr

Ploaia de cuvinte - Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare va exprimati acordul asupr

luni, 3 februarie 2014

Milano pe bani putini?


Milano - capital Lombardiei, orasul Domului, al fetelor frumoase si extrem de elegante, al modei, al operei. Un oras care ne arata ca Italia este atat de diferita de la sud la nord, dar mereu surprinzatoare. Am ajuns seara tarziu si ne-am cazat la o mica pensiune familiala, cocheta, curata si deosebit de primitoare. Am mai intalnit genul asta de ospitalitate in Innsbruck, oameni care stiu sa faca o afacere profitabila prin atitudine! Mare lucru!
Dimineata, am luat metroul si ne-am dus in centru. Cand scarile rulante ne-au adus la suprafata mi s-a oprit respiratia: Duomo di Santa Maria Nascente isi impunea prezenta in forma sa cea mai agresiva cu putinta – prin frumusetea lui covarsitoare. Constructia ei a inceput in 1386 si s-a finalizat in anul 1887, fiind considerat unul dintre cele mai frumoase lacase de cult din toata lumea. Si pentru ca nu stiu cum sa va descriu aceasta emotie, am sa va spun doar atat: este a doua in topul celor mai inalte biserici (pe primul loc fiind Biserica Sf. Petru din Roma) si cea mai mare si impunatoare biserica gotica din Italia!
Structura sa masiva este realizata din marmura alba si incununata cu celebra Madonna din aur care te priveste de la o inaltime de 108 metri. Are o suprafata de 1200mp si o lungime de 157m. Materialele de prezentare spun ca este decorata cu peste 2000 de statui din marmura. Nu le-am vazut pe toate, pentru ca se inalta pana in abisul cerului, pitite printre cele 135 de turnuri ca niste sulite dantelate infipte in soare. I-am dat roata toata saptamana cat am stat in acest oras si jur ca de fiecare data descopeream noi detalii in fata carora ne minunam.

Inauntru adaposteste alte comori: sculpturi si picturi celebre care se cer in mod obligatoriu vazute. Portile catedralei sunt deschise curiosilor fara sa ceara vreo taxa, DAR, daca vreti sa urcati pe platforma de unde se poate vedea orasul de sus, va trebui sa platiti 8 euro.
Abia dupa ce ne-am intors in tara ne-au spus niste prieteni ca puteam avea acces gratuit la aceleasi privelisti de pe acoperisul Galeriei Vittorio Emanuele II, una dintre cele mai vechi galerii comerciale, realizata din cadre de fier si sticla, care a fost inaugurata in anul 1867. Ea este situata vis-à-vis de Dom, in celebra deja Piata Domului. Aici gasiti produse ale caselor de moda: Gucci, Prada, Louis Vitton etc. Nu va aruncati, preturile sunt extrem de mari pentru oamenii normali, iar produse similar se pot achizitiona la preturi reduse cu 50%din magazinul Il Salvagente, situat pe strada Fratelli Bronzetii 16, nu foarte departe de Dom. Daca si asa vi se par scumpe, mergeti pe bulevardul Buenos Aires, in prelungirea bulevardului Venetia, considerat cea mai rentabila artera comerciala cu magazine sic si cu nenumarate produse care asteapta sa fie probate, unde preturile echivaleaza cu cele practicate in mall-urile romanesti. Carcotasii spun ca aici se afla cea mai mare concentratie de haine din Europa.
Piazza del Duomo are in centru statuia din bronz a primului rege italian, Vittorio Emanuele II, cel care a unificat Italia, si insumeaza 17.000 de metri patrati, fiind locul de promenada preferat al locuitorilor si centrul turistic de interes maxim al orasului. Piata este impartita intre miile de curiosi si sutele de porumbei prietenosi care iti fura mancarea din mana cu maxim tupeu.

Trebuie sa stiti ca Milano este capitala modei nu doar prin spectacolele organizate aici in care creatorii lumii isi prezinta colectiile, ci si pentru spectacolul stradal oferit de catre toate generatiile de milanezi rafinati, eleganti, decupati parca din reviste de specialitate.
Undeva in spatele galeriei descoperiti Opera Scala din Milano, unul dintre obiectivele pe care nu aveti voie sa le ratati, situat in vecinatatea Palatului Marino. Daca aveti ocazia, intrati sa vedeti si interiorul. Vis-à-vis de el se afla Primaria in interiorul careia sunt organizate permanent expozitii gratuite cu lucrari de arta imprumutate din muzeele si galeriile celebre din toata lumea. De-a lungul strazilor pietruite se alcatuieste cel mai faimos cartier al modei din intreaga lume, in spatiile atent alese in cladiri elegante in stil neo-clasic. Exact in acest perimetru, pe stradutele din jurul teatrului Scala veti fi intampinati de cochete buticuri Versace, Dior, Armani, Chanel, Miu Miu, John Galliano, Valentino s.a.
Cartierele de lux Quadrilatero d’Oro sau Brera sunt renumite pentru casele de moda in care vitrina iti spune din start daca buzunarul face fata sau nu provocarii. Este un gen de turism denumit nu fara oarecare ironie “windows shopping” , tradus in varianta romaneasca” aruncatul cu privirea si oftatul in batista”.
Daca schimbati sensul de mers, veti ajunge la Castello Sforzesco, care poate fi vizitat gratis.
Daca vreti sa dati o fuga in galeriile de arta si muzeele de arheologie si sculptura din incinta lui, va trebui sa deschideti portofelul, doar in cazul in care nu asteptati pana vineri dupa ora 14.00 cand se intra gratis!


Castelul a fost simbolul puterii exercitate de marii duci de Milano incepand cu anul 1336. El face parte din zidul orasului antic, cu o forma patrata a carui latura masoara 200m.
 
In partea stanga a palatului, chiar in mijlocul Pietei Cadorna, se afla cea mai moderna opera de arta milaneza, Ago, Filo e Nodo, adica Acul, Firul si Nodul, care simbolizeaza importanta modei pentru milanezi. Statuia apartine artistilor Claes Oldenburg din Suedia si Van Coosje Bruggen din Olanda. Daca sunteti aici, faceti o plimbare si prin Parco Sempione, amplasat in spatele castelului, un amestec reusit de verdeata pe care oamenii se lenevesc la soare, lacuri populate de rate salbatice gurese si jucause si statui medievale. Odinioara fosta gradina privata englezeasca, astazi expune o colectie bogata de plante si flori.  Tot aici n-aveti cum sa omiteti Arco della Pace 
In imediata vecinatate a castelului, in “Montmartre di Milano”,  se afla Pinacoteca di Brera, unul dintre cele mai frumoase muzee de arta din lume, unde este de preferat sa mergeti duminica, atunci cand portile se deschid gratuit publicului. Altfel, platiti 5 euro. Aici pot fi admirate lucrari ale lui Rafaelo, Caravaggio, Piero della Francesca si multi alti artisti italieni renumiti.
Nu foarte departe de acest loc, tot in nord, se afla Cimitero Monumentale unde sunt ingropate familiile cele mai de seama ale orasului, incepand de la oameni de afaceri pana la artisti, in cripte uimitoare prin dimensiunile lor impunatoare si prin realizarea artistica a detaliilor.


Milanezii spun ca este o galerie de arta in aer liber si trebuie sa recunosc faptul ca e perfect adevarat. Parca si la Viena si Paris am vazut asa ceva!J

Noi am mai vizitat Acvariul, unul dintre cele mai frumoase din Europa si din lume unde intrarea este libera!!! Tot pentru cei care aveti copii, mergeti la Natural History Museum doar vinerea dupa ora 14.00 cand nu se percepe taxa de intrare! Daca timpul va permite, ar trebui sa dati o raita si prin cartierul Navigli, fost port al orasului cand canalele construite de calugarii cistercieni erau navigabile in sec 13. Aici are loc targul de antichitati in fiecare a 3-a duminica din luna. Astazi el este cartier rezidential. Cunoscatorii insista sa mergeti sa vedeti Cina cea de taina, celebra fresca a lui Michelangelo din sala de mese din incinta Bisericii Santa Maria della Grazie. Noi am ratat-o.
N-am sa va mint sustinand ca Milano este un oras ieftin, dar, daca tineti cont de aceste detalii, se pot face si economii. Cei care ajungeti in baruri trebuie sa stiti ca sunt multe astfel de locuri unde, daca va cumparati o bautura, primiti gustarile gratis. Le recunoasteti dupa anunturile din fata usii unde este mentionat “aperitivo”.  In rest, platiti destul de mult pe cazare si masa, ce sa o mai dam la-ntors! Si pe haine, cheltuiala deloc de neglijat! Data viitoare schimbam tara si mergem in Spania!
PS: multumesc unui bun prieten care m-a atentionat sa verific niste date cu privire la Domul din Milano pe care le-am mentionat gresit! Am corectat si ii multumesc inca o data! Daca nu ai prieteni, e bine sa incepi sa ti-i faci!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Fiti exigenti! Sugestiile sunt binevenite. Criticile, asumate.