Ploaia de cuvinte - Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare va exprimati acordul asupr

Ploaia de cuvinte - Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare va exprimati acordul asupr

joi, 19 iulie 2012

“Fallingwater” si arhitectura organica

"Fizicianul poate sa-si ingroape greselile, insa arhitectul nu poate decat sa isi sfatuiasca clientii sa sadeasca vita de vie"- Frank Lloyd Wright 

Cred ca fiecare dintre noi si-a dorit o casa fie pe malul marii sau oceanului, fie  la marginea padurii sau cu vedere spre o apa. Exista un arhitect care a proiectat prima data in arhitectura americana o casa deasupra unei cascade in anul 1935, in statul Pennsylvania. Locul avea o incarcatura sentimentala pentru familia Edgar J. Kaufmann, care il contractase , fiind unul din locurile preferate si vizitate frecvent de catre acestia. Numele lui este Frank Lloyd Wright si este unul dintre cei mai importanti si mai influenti arhitecti ai secolului 20, dar si cel mai renumit arhitect din SUA, chiar si dupa 53 de ani de la moartea sa.
Nascut in oraselul Richland Center din Wisconsin, acesta a fost crescut intr-un mediu puternic religios, fapt care l-a determinat ca, in 1905, sa proiecteze o biserică unitariana care a devenit un punct de referinta in arhitectura mondiala datorita lui Wright. Aceasta biserica este cunoscuta sub denumirea de Unitarian Unity Temple din Oak Park, in statul Illinois. Desi s-a inscris la facultatea de inginerie a Universității din Wisconsin in 1885, doi ani mai tarziu, acesta a abandonat cursurile si s-a mutat in Chicago. Acolo s-a angajat la firma de arhitectura a lui Joseph Lyman Silsbee, iar, un an mai tarziu, s-a mutat la  firma Adler & Sullivan unde, din 1890,  Wright s- a ocupat de toate proiectele rezidențiale ale firmei. Trei ani mai tarziu, si-a deschis propriul sau birou de arhitectura si si-a construit o casa in  suburbia orasului Chicago,Oak Park, Illinois. In opt ani, Frank Lloyd Wright a  finalizat peste 50 de proiecte.
Desi multi arhitecti ar fi considerat mediul ales ostil, Wrigh a avut curajul asumarii unui concept original si indraznet. Cladirea se incadreaza perfect in padurea din spatele ei, mulandu-se pe panta abrupta sub care curge apa paraului.
 
Astfel, proiectul "Fallingwater"a fost desemnat "cea mai buna lucrare aehitecturala din istoria Statelor Unite ale Americii"si premiat in 1991 de catre Institutul american al arhitectilor.
Originalitatea conceptului consta in faptul ca el a gandit proiectul integrat in mediul natural, astfel stancile care imprejmuiesc cascada au fost transformate in pereti exteriori care, la randul lor, sustin terasele marinimoase, amplasate deasupra apei.
Jocul simplu si elegant al planurilor orizontale realizate din piatra indulceste asperitatea mediului aparent ostil si transmite un sentiment de siguranta. In constructia locuintei, el a folosit materiale locale. Arhitectul sustinea ca,  atunci cand a proiectat-o, putea sa auda susurul cascadei in design.
Tocmai aceasta convingere a arhitectului, care a reusit sa formeze acea realtie unica dintre natura si om, care co-exista in deplina armonie respectandu-se reciproc, a dat nastere unei teoretizari noi in arhitectura moderna, fiind denumita arhitectura organica. In jurul acestui termen s-a dezvoltat o intreaga filozofie, indemnand arhitectii sa se apropie in actul lor de creatie de darurile oferite de mediul ambiental. Cel care a teoretizat acest concept a fost David Pearson, propunand  setul de reguli care reprezinta insasi filosofia arhitecturii organice, denumite “Gaia Charter”.
Potrivit acestei teoretizari, design-ul trebuie sa fie inspirat de cadrul natural in care urmeaza sa fie construit, cladirea dezvaluindu-se din interior spre exterior, ca fiind un concept sanatos si durabil, flexibil si perpetuum adaptabil mediului in care se dezvolta, prin unicitate si forma surprinzatoare. Cladirea trebuie sa fie o alegorie a muzicii si dansului formelor, satisfacand nevoile sociale, fizice, estetice si spirituale ale celor care o stapanesc. Acest concept a fost imbratisati de renumiti arhitecti: Antoni Gaudi, Frank Lloyd Wright, Santiago Calatrava, Gustav Stickley, Louis Sullivan, Bruce Goff, Le Corbusier, Imre Makovecz, Rudolf Steiner, Aalvar Alto, Friedensreich Hundertwasser, Hans Scharoun si Anton Alberts.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Fiti exigenti! Sugestiile sunt binevenite. Criticile, asumate.